hirdetés
Belföld

10 alatt maradt az elhunytak száma szerdára

Szerdára kilenc ember hunyt el a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

10 alatt maradt az elhunytak száma szerdára
hirdetés

A friss járványadatokból – melyeket a koronavirus.gov.bu oldalon közöltek – kiderül, hogy szerdára 107 új fertőzöttet azonosítottak, amivel a járvány kezdete óta 807 209 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

Az elhunytak száma kilenccel, 29 944 főre emelkedett, az újabb áldozatok többsége idős, krónikus beteg volt.

Legalább az első oltásukat már 5 363 124-en megkapták, és 4 271 990 fő a második dózist is felvette mostanáig. Összességében az oltásra regisztrált 5 millió 375 ezer fő 92 százaléka már megkapta az oltást. Egyre nő a gyógyultak száma is, így mostanra 732 901 főt tartanak számon gyógyultként, míg az aktív fertőzöttek száma 44 364 főre mérséklődött.

Kórházban 349 koronavírusos beteget ápolnak, akik közül 53-an vannak lélegeztetőgépen.

A közleményben kiemelik, hogy az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült letörni a járvány harmadik hullámát. Fontos ugyanakkor továbbra is az oltás felvétele, hiszen nálunk is megjelent az indiai vírusmutáns. Regisztrálni továbbra is lehet a vakcinainfo.gov.hu oldalon, s az érvényes regisztrációval rendelkezők az interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra.

Ismeretes, hogy a 12-15 éves korosztályból is több mint kétszázan vették már fel az oltást, és 32 ezernél is több gyermeket regisztráltak szüleik a felületen.

A plasztikkártya mellett már mobiltelefonos alkalmazással is igazolható az oltást felvételével keletkezett védettség, az applikáció pedig ingyenesen letölthető, s róla bővebb információ a https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ingyenesen-letoltheto-koronavirus-elleni-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak oldalon elérhető.

Az enyhítések ellenére még vannak érvényben lévő járványvédelmi szabályozások, így például továbbra is kell a maszk olyan helyeken, ahol a védettek és nem védettek zárt térben találkozhatnak. Ilyen a tömegközlekedés, de a boltokban történő vásárlás is.

Ezzel szemben a közterületen felállított kivetítőkön a szabadtéri meccsnézés nem minősül rendezvénynek, így arra a vendéglátó teraszokra vonatkozó szabályok irányadóak. Vagyis, védettségi igazolvány nélkül is lehet ott tartózkodni, és nézni a foci Eb közvetítését.

(A borítókép forrása: MTI/Komka Péter)


hirdetés

További híreink