hirdetés
Belföld

A Szputnyik oltásra is lehet majd jelentkezni

György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy a Szputnyik vakcinára is hamarosan lehet majd időpontot foglalni.

A Szputnyik oltásra is lehet majd jelentkezni
hirdetés

Az államtitkár nyomatékosította, hogy elérkeztünk az egyéni felelősség szakaszába, amikor mindenkinek biztosított a lehetőség az oltás felvételére. Hozzátette: minél gyorsabban felveszik az emberek a vakcinát, annál gyorsabban visszaállhat az élet a normál kerékvágásba - írja az InfoStart.hu.

Emlékeztetett rá, hogy múlt héten a legalább egy oltásban részesültek száma a 4 millió főt is meghaladta, míg a kétszer oltottak már 2 milliónál is többen vannak. A magyar lakosság 43 százaléka oltott már, s a regisztrált 4,725 millió ember 80 százaléka kapta már meg az oltást. Jelenleg pedig akár egy napon belül is hozzá lehet jutni a vakcinához.

Egyelőre az online időpontfoglalóban a Sinopharm és az AstraZeneca oltását lehet foglalni, azonban nemsokára 200 ezer adag Szputnyik oltás is elérhető lesz. Oltást azonban csak azok kapnak, akik a foglalásról SMS-t kapnak.

Az államtitkár jelezte, hogy 333 450 adag Pfizer-oltás érkezett, aminek nagyobb részét a második körös oltásokhoz használják majd, míg a többit elteszik a 18 év alatti regisztrált fiatalok oltásra. A 16-18 éveseknek egyébként legkésőbb május 7-ig még lehetőségük van regisztrálni, időpontot pedig csak érvényes regisztráció birtokában tudnak majd foglalni.

Ha minden jól meg, a hét második felében már ennek a korosztálynak az oltása is kezdetét veszi.

A hétre várnak még Moderna-vakcinákat is, amelyet elsősorban a háziorvosok és az idősotthonok kapják majd, továbbá az oltóbuszok megkezdik a Janssen egyadagos védőoltásának a használatát.

A hazánkban élő külföldiek oltásának előkészítése is megkezdődik. Ezek a személyek keddtől regisztrálhatnak. A külhoni magyarok is regisztrálhatnak az oltásra, akik akkor kaphatják majd meg az oltást, amikor a magyarországi regisztráltak közül mindenkit beoltottak már.

(A Borítókép forrása: MTI/Komka Péter)


hirdetés

További híreink
hirdetés