hirdetés
Belföld

Alapvető odafigyeléssel a vízi balesetek zöme megelőzhető volna

hirdetés
Idén ugyan a korábbi évekhez képest kevesebb volt a baleset a Balatonnál, de továbbra is jellemzően olyan alapvető hibák miatt kerülnek bajba az emberek, amelyeket ki lehetne küszöbölni.
Balaton
Fontos az is, hogy aki nem tud úszni, használjon mentőmellényt (Forrás: pixabay.com / Varga Erika)
hirdetés

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke az InfoRádióban elmondta, hogy ebben az évben is telt ház van a balatoni strandokon a kánikulában, különösképpen csütörtök és vasárnap között. 

A szakszolgálat elnöke szerint a tapasztalatokból úgy tűnik ki, hogy az emberek odafigyelnek egymásra, de a bekövetkező néhány tragédia kapcsán mégis felmerül a kérdés, hogy „miért nem működik ez jobban”.

hirdetés

Noha egy haláleset is sok, Bagyó Sándor szerint idén viszonylag csendes évük volt a vízimentőknek, és még súlyos sérüléssel járó balesettel sem nagyon találkoztak eddig. 

Ebben az évben eddig főleg rosszullétek, így például szívinfarktus miatt volt szükség a vízimentők segítségére, amelyek ugyan a szárazföldön is bekövetkezhetnek, de ha a vízben következik be egy-egy ilyen rosszullét, akkor az fulladáshoz vezethet, illetve annak számít. 

A balesetek megelőzését illetően Bagyó Sándor megjegyezte, hogy érdemes szem előtt tartani: a kijelölt fürdőhelyek a tökéletesek a biztonságos fürdőzéshez, ott ugyanis rendelkezésre állnak tájékoztató táblák, megfelelő információk, valamint a vízimentő szolgálat is. Fontos a fürdőzés előtt azt is latba vetni, hogy valaki megfelelő állapotban van-e ahhoz, hogy a vízbe menjen, s felmérni azt, hogy mennyire tud úszni.

Ugyancsak fontosnak nevezte, hogy az emberek tisztában legyenek a fizikai erőnlétükkel, valamint azzal, hogy mennyire képesek beosztani azt.

Ismeretlen vízfelület esetében pedig kiváltképpen fontos az elővigyázatosság, s csak akkor szabad bármiről beugrani a vízbe, ha előtte már beereszkedtünk, s felmértük a vízmélységet. 

„Ismeretlen vízbe ne ugorjunk!”

– figyelmeztet a szakszolgálat elnöke, aki az úszni nem tudóknak egyúttal megfelelő mentőmellény alkalmazását tanácsolja például olyan esetben is, ha valaki felfújható strandtermékkel megy a mélyebb vízbe. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019