hirdetés
Belföld

Augusztus 20. - programok, forgalomkorlátozás, időjárás

Harmincnégyezer pirotechnikai effekt, fényjáték, épületfestés, tűz alkotta úszó virágszőnyeg, lézershow és több száz drón lesz az augusztus 20-ai ünnepi rendezvénysorozat fináléján - közölte a rendezvény kommunikációjáért felelős ügynökség.

Augusztus 20. - programok, forgalomkorlátozás, időjárás
hirdetés

Azt írták, hogy a minden eddiginél komplexebb tűzijáték alatt bengáli tüzek borítják be a Dunát, miközben a nemzeti történelem jelentős eseményeit élhetik át a látogatók a nemzetközileg is elismert magyar alkotóknak köszönhetően.

A teljes fővárosi Duna-parton élvezhető látványért 34 ezer pirotechnikai effekt felel, amelyeket 230 indítási pontról lőnek a magasba a Margit híd és a Petőfi híd közötti folyószakaszon, valamint a Szabadság és az Erzsébet hídon. A Dunán hét folyami uszályról és 65 pontonról indítják a rakétákat - tették hozzá.

Újdonságnak nevezték, hogy a show keretében bengáli tüzek alkotnak úszó virágszőnyeget a vízen, ezen felül lézershow színesíti a műsort a Duna két oldalán, gazdagítva a Lánchíd és az Erzsébet híd látványvilágát.

Megjegyezték, hogy a fővárosi Szent István-napi tűzijátékot minden évben óriási érdeklődés övezi, ugyanakkor a nemzetközi rendezvényszakma is elismeri a sikerét.

hirdetés

A tűz és fények játéka rendszerint a magyarság sorsfordító történelmi eseményeit, mitologikus lényeit, genezisét mutatja be, egy-egy konkrét témakört alapul véve - áll a közleményben, amely szerint az alkotók idén is ezt a hagyományt folytatják: az ünnepi tűzijáték középpontjában az a meghatározó történelmi mozzanat áll, amikor Szent István király a Szent Koronát és Magyarországot Szűz Máriának ajánlja fel.

A hét tételből álló tűzijáték-show zenei aláfestéssel kísért látványepizódjait szöveges narráció köti össze, az egyes fejezetekben a nemzet születése, a vérszerződés és a honfoglalás meséje, a keresztény-pogány háborúk kora elevenedik meg, továbbá olyan, a magyarság múltját és jelenét meghatározó értékek, mint a hit és a remény - írták.

Közölték azt is, hogy a tűz és fények játéka látványtervét a montreali tűzijáték-világverseny díjazottja, Seres Anikó álmodta meg, rajzolta és programozta Iványi Árpád és Réti Barnabás művészeti koncepciójára alapozva, míg a zenei aláfestés - amely a legnagyobb nemzeti klasszikusok műveiből építkezik - Elek Norbert munkája.

A debreceni virágkarnevál a szeretet és az összetartozás ünnepe - mondta a város turisztikáért felelős alpolgármestere kedden, amikor sajtótájékoztatón bemutatta a református egyház Immánuel otthona fogyatékossággal élő lakóinak virágmotívumokat ábrázoló munkáit. Az alkotásokat a Nagytemplom mögötti emlékkert kerítésén helyezik el.

Széles Diána (Fidesz-KDNP) azt mondta, az augusztus 20-án záruló virágkarnevál mindenkié: a rendezvény a gazdasági szereplők, a szociális és a kulturális intézmények összefogásával, együttműködésével vált nemzetközi hírű eseménnyé.

A malmok és a molnárok körül forognak az ünnepi hétvége tematikus programjai a szentendrei Skanzenben - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Mint írták, a látogatók működés közben tekinthetik meg a hagyományos malomtípusokat - szélmalomtól vízimalmon át a száraz-, és tiprómalomig -, betekintést nyerhetnek a molnárságnak, ennek a csaknem elfeledett mesterségnek a titkaiba. A közlemény szerint bringatúrák, élő történelmi játék, menetleveles barangolás színesíti a programokat, valamint mindkét napon koncertet ad a Kaláka Együttes.

Megsütik a múzeum malomkő nagyságú kenyerét, valamint az érdeklődők a molnársággal kapcsolatos meséket hallgathatnak a Skanzen mesélő helyszínén, a Hajdúbagosi házban.

A színpadon szombaton a Majorka Bábszínház, vasárnap Bartha Tóni Bábszínháza és Paprika Jancsi szórakoztatja a gyerekeket. A Kaláka Együttes koncertje mellett lesz citerazene is Dömény Krisztiánnal.

Számos ingyenes családi programmal - köztük bábjátékkal, táncbemutatóval, koncerttel - várják a pécsi városi ünnepség résztvevőit augusztus 20-án.

A pécsi ünnepi programokat szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írta: az események már délelőtt elkezdődnek a pécsi dóm közelében, a Sétatéren A kővé vált lakodalmas menet című bábjáték bemutatásával.

A MaCseK pajtaszín előadása mellett ezen a helyszínen a délutáni órákban a Tárkány Művek zenekar ad koncertet, a város főterén pedig pécsi tánccsoportok tartanak bemutatót. A Széchenyi téren ezután a Csángálló zenekar játszik.

A kenyéráldás ceremóniája délután öt órakor kezdődik a Sétatéren, majd a pécsi székesegyházban tartanak ünnepi szentmisét.

Az este további részében a Széchenyi téren este hattól a Voisingers lép fel, majd tíztől az Ed Philips & The Memphis Patrol tart rockabilly partyt, míg a Sétatéren nyolc órától Szabó Balázs Bandája lép színpadra.

A pécsi ünnepi programokról részletesen a www.pecsiprogram.hu/programok/augusztus-20-ai-programok-2023 weboldalon lehet tájékozódni.

Az augusztus 20-ai ünnepségek miatt ideiglenes forgalomkorlátozást rendeltek el a főváros több kerületében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon az augusztus 12-től augusztus 23-ig érvényes megállási tilalmat, lezárásokat ismertetve kedden azt közölte, hogy a korlátozások az I., a II., az V., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületet érintik.

Augusztus 20-án este lezárják majd a Lánchidat, az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat.

Nem használhatják az autósok a Budai alsó rakpartot a Slachta Margit rakparttól (Üstökös utca) a Dombóvári útig, a Műegyetem rakpartot a Budafoki úttól a Bertalan Lajos utcáig, a Petőfi híd felől a Szabadság híd irányába és a Pesti alsó rakpartot a Carl Lutz rakparttól (Jászai Mari tér) a Közraktár utcáig, valamint az Alkotmány utcát a Nagy Ignác utcától a Szemere utcáig.

A lezárások és forgalomkorlátozások részleteiről a police.hu oldalon lehet tájékozódni.

Több mint száz program várja az államalapítás ünnepén a fővárosba látogatókat, a Szent István-nap rendezvényeit záró ünnepi tűzijátékot idén is látványos fényjáték, épületfestés és drónshow kíséri majd - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség hétfőn az MTI-vel.

Azt írták: az államalapítás hétvégéjén országszerte számtalan program közül lehet választani, azonban a közös ünneplésre ezekben a napokban hagyományosan Budapestre érkezik a legtöbb bel- és külföldi vendég. Hozzátették: az államalapítást ünneplő programsorozatban húsznál is több rendezvényhelyszínen több száz program közül válogathatnak az érdeklődők három napon át.

A rendezvénysorozat a főváros legnépszerűbb és turisztikai szempontból is leginkább vonzó részein zajlik majd, egyebek mellett a Budai Vár, a Várkert Bazár, a Tabán, a Szabadság tér, az Andrássy út, a Városliget, a Nehru-part ad otthont az eseményeknek. Közölték: a Szent István-napi rendezvénysorozatot a nemzetközi szakma az egyik legjobb európai rendezvényként tartja számon.

Az MTÜ tájékoztatása szerint 14 minifesztivál mellett a Magyar Ízek Utcája és a hagyományos népi mesterségeket felvonultató Mesterségek Ünnepe is várja a családokat.

A legkisebbek számára a Varázsliget gondoskodik a szórakozásról, mesekiállítás, cirkuszi játszóház, bábszínház, valamint hazai és nemzetközi fesztiválok artistái színesítik a programot. A nagyobbaknak pedig a Hősök útja kínál igazi kalandot, ahol hét magyar hős egy-egy tettét eleveníti fel mintegy 150 hagyományőrző és színész - írták.

Hozzátették: a zenerajongók a Vigadó előtti téren Magyarország legkiválóbb bárzongoristáinak előadásait élvezhetik, míg a Filozófusok kertjében a Panorama Classical nyújt élőzenei koncertélményt. A könnyűzene szerelmeseit a Road Movie Live várja, ahol népszerű magyar zenekarok és énekesek adnak elő egy-egy régió, város, falu, vagy akár csak egy utca által ihletett dalokat. A fesztiválhangulathoz a Divat & Design Fesztivál, valamint az Erzsébet téri Szabadrét és Retro Fesztivál is hozzájárul - írták. A Csárdafesztiválon hagyományos magyar ételeket nóta és cigányzene, népzenei és néptáncelőadások kísérik.

Kiemelték: a Szent István-napra kilátogató vendégek idén is fix és méltányos áron vásárolhatják meg a rendezvényhelyszíneken kínált ételeket és italokat a SZIN Bisztrókban.

A rendezvénysorozat záróeseményeként idén is a már több mint százéves hagyományra visszatekintő Szent István-napi tűzijátékban gyönyörködhetnek az ünneplők. A finálét a 230 indítási pontról kilőtt, mintegy 34 ezer pirotechnikai effekt, valamint az azokat kísérő fényjáték, épületfestés és a 800 drón részvételével zajló látványos show teszi majd igazán felejthetetlenné - írták.

Vasárnap, augusztus 20-án is jellemzően napos időre van kilátás, bár egy-egy zápor, zivatar előfordulhat - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Vasárnap, augusztus 20-án is napos időre van kilátás, gomoly- és fátyolfelhőkkel, ugyanakkor előfordulhat egy-egy zápor, zivatar. Helyenként megélénkül az északi szél, a minimum-hőmérséklet 14 és 22, a csúcsérték 29 és 35 fok között valószínű.

Háromnapos közösségi eseményen ünnepli a magyar államalapítást augusztus 19. és 21. között Nagyvárad magyarsága - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ).

A Szent László Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Magyar Polgári Egyesület és az önkormányzat turisztikai egyesülete (APTOR) által szervezett Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozata augusztus 19-én a helyi termelők és kézművesek vásárával kezdődik a Szent László téren, ahol három napon keresztül 70 standdal várják az érdeklődőket. Szombaton családi programot is tartanak, kézműves foglalkozások és gyerekkoncert is lesz.

A gyerekfoglalkozások augusztus 20-án is folytatódnak, majd 17 órától a Szigligeti Színházban a délvidéki Udvari Kamaraszínház adja elő Anjou - A liliom útvesztői című produkcióját. Utána a színház előtti Bémer téren tartják a hagyományos kenyérszelést és a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertjét.

Az ünnepi esemény részeként 21.15 órától a Szent László téren levetítik az István, a király rockopera 1983-as, eredeti felvételét. Zatykó Gyula, a nagyváradi polgármesteri hivatal magyar ügyekért felelős tanácsadója emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás előtt még a felvétel birtoklásáért is büntetés járt. "Íme, mára Szent László király városának főterén, közösen tekinthetjük meg nemzeti kultúránk e kimagasló alkotását"- idézte az EMSZ közleménye a polgármesteri tanácsadót.

Hétfőn, augusztus 21-én a hagyományokhoz híven Nagyváradra érkezik a Debreceni Virágkarnevál négy virágkocsija - közöttük a Szent Koronát ábrázoló -, melyek a Szent László téren lesznek láthatók. Itt 14 órától néptáncosok és mazsorettek is fellépnek.

A Szent László Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Magyar Polgári Egyesület és az önkormányzat turisztikai egyesülete (APTOR) által szervezett Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozata augusztus 19-én a helyi termelők és kézművesek vásárával kezdődik a Szent László téren, ahol három napon keresztül 70 standdal várják az érdeklődőket. Szombaton családi programot is tartanak, kézműves foglalkozások és gyerekkoncert is lesz.

A gyerekfoglalkozások augusztus 20-án is folytatódnak, majd 17 órától a Szigligeti Színházban a délvidéki Udvari Kamaraszínház adja elő Anjou - A liliom útvesztői című produkcióját. Utána a színház előtti Bémer téren tartják a hagyományos kenyérszelést és a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertjét.

Az ünnepi esemény részeként 21.15 órától a Szent László téren levetítik az István, a király rockopera 1983-as, eredeti felvételét. Zatykó Gyula, a nagyváradi polgármesteri hivatal magyar ügyekért felelős tanácsadója emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás előtt még a felvétel birtoklásáért is büntetés járt. "Íme, mára Szent László király városának főterén, közösen tekinthetjük meg nemzeti kultúránk e kimagasló alkotását"- idézte az EMSZ közleménye a polgármesteri tanácsadót.

Hétfőn, augusztus 21-én a hagyományokhoz híven Nagyváradra érkezik a Debreceni Virágkarnevál négy virágkocsija - közöttük a Szent Koronát ábrázoló -, melyek a Szent László téren lesznek láthatók. Itt 14 órától néptáncosok és mazsorettek is fellépnek.

A hagyományos Szent István-napi ünnepi programok mellett augusztus 18. és 20. között rendezik meg a néptáncot és a népi kultúrát kedvelők számára a Nyíregyházi Folkfélhetet, amelyen több hazai és külföldi néptáncegyüttes, valamint népzenei előadó lép fel.

A rendezvényt 2021 után másodjára szervezi meg a szokásos nemzetközi néptáncfesztivál idejében, de rövidebben és elsősorban a hazai előadókra gondolva a Nyírség Táncegyüttes - mondta Demarcsek György, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Néptánc Egyesület elnöke az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

Elmondta, a sorrendben tizedik néptáncfesztivált anyagi okok miatt nem lehetett megtartani, ezt a háromnapos Folkfélhét programja pótolja. Az augusztus 18-i fesztiválnyitó gálaműsor az Itthon, Nyíregyházán címet viseli, ebben az itt működő nagy néptáncos műhelyek, a Nyírség, a Szabolcs, a Tánctanoda, a Nyírség UP Lókötő-Topogó-Ispiláng, a Perdülő és a mátészalkai Szatmár Táncegyüttes, illetve a Szikes Zenekar közös produkcióját láthatja a közönség.

Másnap a Duna Művészegyüttes lép színpadra Héttorony című előadásával, amelyben a társulat Makovecz Imre gondolkodásmódját, műveinek komplexitását fogalmazza meg a tánc nyelvén.

A záró napi program este a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Hazától hazáig című műsorával kezdődik, majd a Lakatos Mónika Folk Trió és a Bürkös Együttes népzenei koncertjeivel zárul a fesztivál - ismertette a programokat az egyesület elnöke.

A városi ünnepségsorozatról szólva Kovács Ferenc, a nyírségi nagyváros polgármestere elmondta, hogy augusztus 20-án este a Kossuth téri ünnepi köszöntők után az új kenyér szentelése és kitüntetések átadása következik, 22 órától pedig tűzijátékra várják a város és a környék lakóit.

Árstop lesz a Szent István-napi rendezvényeken

A Szent István-napi programokra kilátogató vendégek idén is megfizethető áron vásárolhatják meg a kijelölt ételeket és italokat a budapesti rendezvényhelyszíneken - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

Közleményükben azt írták, hogy a Szent István-napi termékek közül az ásványvíz (190 forint), a sör (350 forint) és a perec (300 forint) a tavalyi áron lesz kapható, a további fix áras termékek költségei pedig csak minimálisan növekedtek az előző évhez képest.

A kedvezményes árak összesen több mint húsz fővárosi helyszínen lesznek érvényesek augusztus 18-20. között, a háromnapos programsorozat teljes időtartama alatt - tudatták.

"A szervezők célja, hogy a Szent István-napi étel- és italkínálat mindenki számára elérhető és megfizethető legyen, ezért a kilátogató vendégek idén is fix áron vásárolhatják meg ezeket" - hangsúlyozták, hozzátéve: a költségek meghatározásakor kiemelt szempont volt, hogy a kiskereskedelmi árak legalacsonyabb zónájába essenek. A termékek jóval a piaci ár alatt érhetőek el a rendezvény ideje alatt - húzták alá.

Megjegyezték: a rendezők számos olyan céggel működnek együtt, amelyek "tapasztalatban, minőségben és termékpalettában is megfelelnek az elvárásoknak".

Közölték továbbá, hogy a kedvezményes étel- és italkínálatot a Szent István-nap-pontokon szerezhetik be a rendezvényre látogatók, az árstopos termékeket árusító hivatalos partnereket egy jól látható, Szent István-napi logóval ellátott matrica különbözteti meg a nem hivatalos partnerektől.

A Szent István-nap programja, valamint az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos részletes információk folyamatosan bővülő tartalommal a www.szentistvannap.hu weboldalon és a hamarosan frissülő mobilapplikáción érhetők el.

Forrás: MTI

hirdetés

hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés