hirdetés
Belföld

Az abortuszok számát is csökkenthetné a „szívhangtörvény”

hirdetés
A parlament elé kerül egy olyan törvénytervezet, amellyel – macedón tapasztalatok szerint – jelentősen csökkenteni lehetne az abortuszok számát Magyarországon is.
Terhes nő
Lehet, hogy bizonyos nők a magzat szívhangját hallva elállnak eredeti szándékuktól (Forrás: pixabay.com / Free-Photos)
hirdetés

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti képviselője elmondta, hogy az Alaptörvény szerint az életet a fogantatás pillanatától megilleti a védelem, ami azonban nincs így. A Magyar Hírlapnak nyilatkozva elmondta azt is, hogy Macedóniában harminc százalékkal csökkent az abortuszok aránya, miután a beavatkozásra jelentkező nőknek kötelezővé tették, hogy meghallgassák a magzat szívhangját. 

A képviselőnő arra a felvetésre, hogy korábban már kétszer is benyújtotta a tervezetet, azt mondta, hogy ennek az az oka, hogy szívügye a javaslat. Szerinte sokan nem érzik a döntésük súlyát, de ha az abortuszra jelentkező nőknek megmutatnák a magzat szívhangját, akkor komolyabban elgondolkoznának rajta, vállalják-e a beavatkozást. 

hirdetés

Egyértelművé tette azonban, hogy pártja javaslata nem tiltásra, hanem tájékoztatásra irányul. Megjegyezte, „nem kötelező felnevelni a gyerekeket”, akár örökbe is lehet adni, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja, hogy az abortuszt valamiféle „utólagos fogamzásgátlásként” használják. 

Dúró Dóra úgy látja, az állam is többet tehetne azért, hogy az ellátó- és szociális rendszert fejlessze, valamint nagyobb hangsúlyt fektessen a megelőzésre és a felelős magatartás népszerűsítésére. Ismertetése szerint több KDNP-s képviselő is egyetértett a javaslattal, amelyet azonban sem 2016-ban, sem tavaly nem fogadtak el a szükséges többség hiányában. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019