Belföld

Csak öt év lesz a tanárképzés

A kormány egységesítette a tanárképzést, aminek eredményeként hat helyett öt évet kell tanulniuk a gimnáziumi tanároknak – írja a Hvg a Magyar Közlönyben megjelentek alapján.

Csak öt év lesz a tanárképzés
hirdetés

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint a képzési idő osztatlan képzésben 10 félév, a zeneművészeti, kétszakos tanárképzésben pedig 12 félév, így az eddigi hat év helyett már csak öt év kell ahhoz, hogy a középiskolai pedagógusok megszerezhessék a diplomájukat – derül ki a hvg.hu cikkéből.

A portál szerint a képzési időtartam csökkentésével a lemorzsolódás ellen igyekeznek fellépni az illetékesek, szakértők szerint azonban nem feltétlenül jó ötlet a képzési idő csökkentése, és a lépés akár „egyetemes elbutuláshoz” is vezethet.

Az Eduline szerint az általános felvételin ebben az évben 7316-an jutottak be valamelyik pedagógusszakra, akik közül 1721-en kezdték meg tanulmányaikat tanárképzésen.

Eközben a Pedagógusok Szakszervezete szerint mintegy 12 ezer főállású pedagógus hiányzik a közoktatásból, ami akkor sem volna hiánytalanul pótolható, ha minden idén felvételt nyert hallgató öt éven belül elvégezné tanulmányait.

hirdetés

(A borítókép forrása: pixabay.com / Nikolay Georgiev)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés