hirdetés
Belföld

Egy nap alatt két baleset vadelütés miatt

hirdetés
Érdemes fokozottan figyelni az utakon, hiszen lassacskán itt van a szarvasbőgés időszaka. Egy nap alatt két vadelütés miatt bekövetkezett baleset is történt csak Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrség tájékoztatása szerint.
Őzek üzekedése
Őzbak (Capreolus capreolus, j) sutát hajt párzás idején a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpár környékén 2020. augusztus 1-jén. MTI/Kovács Attila
hirdetés

Az egyik baleset során egy harminchét éves ásványrárói férfi vasárnap 18 óra 37 perckor a Honda típusú motorjával a 86-os főúton Répcelak felől Páli irányába haladt, amikor a főútvonal 125. kilométerszelvényében, a menetiránya szerinti jobb oldali mezőgazdasági terület felől egy őzbak ugrott az úttestre. A motoros férfi az ütközést nem tudta elkerülni, azt követően pedig a bal oldali sávon áthajtva, a mezőgazdasági területen állt meg. A férfi megsérült a balesetben, a mentők kórházba vitték őt. 

Forrás: police.hu

hirdetés

Ugyanazon a napon, 21 óra 56 perckor egy Ford sofőrje a 85-ös számú főútvonalon, Fertőszentmiklós irányából Pereszteg felé közlekedett, amikor a 61. kilométerszelvénynél neki jobb oldalról, egy mély árokból egy szarvasbika ugrott az autója elé. Hiába fékezett intenzíven, s kormányzott balra az autó vezetője, az állatot elütötte, majd az ütközés következtében a gépkocsival áttért a menetiránya szerinti szemközti sávba, ahol összeütközött egy arra haladó Toyota típusú gépkocsival is. A vétlen autós ennek hatására az oldalára borulva, hosszirányú tengelye körül többször megpördülve állt meg az úttest szélén. A vétlen autóban a sofőr, a másikban pedig a Ford vezetője, s annak két utasa sérültek meg. A mentők mind a négyüket kórházba szállították – számolnak be róla a police.hu oldalon megjelent közleményben. 

Forrás: police.hu

A rendőrség a két baleset kapcsán felhívta a járművezetők figyelmét arra, hogy nemsokára kezdődik a szarvasbőgés időszaka, amikor a bikák jóval aktívabbak, mint általában, ráadásul kevésbé óvatosak, s veszélyérzetük csökken. Emiatt körültekintés nélkül is kiszaladhatnak az úttestre. 

A rendőrök ezért azt tanácsolják, hogy ha valaki járművezetés közben vadat lát, lassítson, s számítson arra, hogy az állat kiszámíthatatlanul viselkedhet, például ha addig mozdulatlanul állt is, hirtelen megugorhat, vagy akár vágtatni kezdhet a jármű irányába.

Emellett jó tudni, hogy ahol egy őz vagy szarvas látható, ott többen is lehetnek még a közelben, hiszen ezek az állatok gyakorta csoportokba verődnek. 

Arra az esetre pedig, ha hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, a sofőrnek a rendőrök azt tanácsolják: vészfékezzen, adjon hangjelzést, de ne rántsa félre a kormányt.

Forrás: police.hu


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019