Belföld

Elértük a 2 millió beoltottat

Kedden a kétmilliomodik ember is megkapta hazánkban a védőoltást – mondta el Müller Cecília az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Elértük a 2 millió beoltottat
hirdetés

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy 4609 új fertőzött van, amivel 645 733 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. 274 jobbára idős, krónikus beteg hunyt el, az áldozatok száma így 20 435-re nőtt, míg a gyógyultak már 402 964-en vannak. Kórházban 12 553 koronavírusos beteget ápolnak, akik közül 1529-en vannak lélegeztetőgépen – írja az InfoStart.hu.

Müller Cecília szerint továbbra is sokan mozognak a mobiladatok tanulsága szerint, főleg a nagyvárosokban, holott a megbetegedéseket csak az egyéni felelősségvállalással lehet megelőzni.

hirdetés

Szólt attól is, hogy folyamatosan érkeznek az oltóanyagok, így hétfőn már 81 600 adag újabb Moderna-vakcina, kedden pedig 168 480 Pfizer-vakcina jött. Ma éjjel 250 ezer Sputnyik V első adagos oltásra is számítanak.

A tisztifőorvos asszony ismételten a kontaktusok számának csökkentésére kért mindenkit, s azt tanácsolta, hogy akinek nincsen halaszthatatlan dolga, az ne menjen közösségbe, illetve vásárolni. Emellett továbbra is ügyelni kell a maszkviselésre és a fertőtlenítésre.

Akinek a háziorvosa favipiravirt írt fel, lehetőleg ne személyesen menjen érte a gyógyszertárba. Ha mégis bemegy érte egy koronavírusos beteg, utána rendkívüli fertőtlenítést kell végrehajtani, ami az ellátást is akadályozza. A gyógyszerbeszerzéshez az önkormányzatoktól lehet segítséget kérni.

A várandós kismamáknak is regisztrálniuk kell az oltáshoz, majd konzultálniuk kell a háziorvosokkal az esetleges kockázatokat illetően.


hirdetés

További híreink
hirdetés