hirdetés
Belföld

Érkezett pénteken az AstraZeneca oltásából

Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília elmondta, hogy a 4,6 millió regisztrálnak már a háromnegyede kapott oltást, a regisztráció pedig folyamatos.

Érkezett pénteken az AstraZeneca oltásából
hirdetés

Kitért rá, hogy amíg van oltás, addig a Sinopharm, az AstraZeneca, illetve a Pfizer oltására érvényes az időpontfoglalás. Az AstraZeneca készítményéből egyébként 324 ezer adagnyi érkezett pénteken, ám mindig figyelnek rá, hogy a második körös oltásra is tegyenek félre az érkező vakcinákból – derül ki az InfoStart.hu cikkéből.

Az országos tisztifőorvos ismételten arra kért mindenkit, hogy ne válogasson az oltóanyagok között. Minden érkező vakcinát megvizsgálnak, ide értve a Janssen korábban érkezett készítményeit is, amelyeket megfelelőnek találtak, így hamarosan azt is alkalmazhatják.

Utóbbi vakcinát egyébként a vidéket járó oltóbuszokon szeretnék használni, ugyanis ez egy egydózisos készítmény, s a buszoknak így elég egyszer kimenniük az adott helyszínre.

Az AstraZeneca oltásának második adagját mostantól 12 hétnél hamarabb is be lehet adni, de csak akkor, ha megvan az oltóorvosnál a 10 beteg, hiszen a cél, hogy minden oltást felhasználjanak. Egy ampullában pedig éppen tíz ember oltására elegendő készítmény van.

Müller Cecília szólt arról, hogy a Sinopharm vakcinájával kapcsolatos döntő WHO-ülés pénteken délben zajlik.

(A borítókép forrása: MTI/Balázs Attila)


hirdetés

További híreink
hirdetés