hirdetés
Belföld

Gulyás Gergely szerint is támogatható a Fudan Egyetemről szóló népszavazás

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, hogy támogatnák a Fudan Egyetem létesítésével kapcsolatos fővárosi népszavazást, azonban csak akkor, amikor ismertté válnak a beruházás feltételei.

Gulyás Gergely szerint is támogatható a Fudan Egyetemről szóló népszavazás
hirdetés

A miniszter a Mandinernek azt mondta, hogy a Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában jelenleg nem létezik, hiszen jelenleg még a tervek sem állnak rendelkezésre.

Gulyás Gergely szerint akkor lehet dönteni, amikor meglesznek a tervek, világosak lesznek a pénzügyi feltételek, és tudhatóak lesznek az egyetemépítés költségeinek és finanszírozásának részletei.

A miniszter szerint másfél év kellhet még ahhoz, hogy a sorolt részletek ismertek legyenek.

Hozzátette azt is, hogy nem akarnak a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére „jót tenni”, így támogatják, hogy ha a beruházás feltételei ismertté válnak, akkor a fővárosiak dönthessenek arról, akarják-e a Fudan Egyetemet.

A miniszter nem tartja úgy, hogy a projekt a kormány keleti elkötelezettségének bizonyítéka a Nyugattal szemben, valamint megjegyezte, nem kell a nyugati világnak hűségnyilatkozatot tenni, hiszen a NATO és az EU-tagsággal annak már a részei vagyunk, és a meglévő viták ellenére szövetségeseinkként tekint rájuk.

„Mi örülünk annak, hogy vége a hidegháborúnak. A nyugati szövetségesi rendszer része vagyunk, de korrekt kapcsolatokra törekszünk a világ jelentős hatalmaival, így Kínával és Oroszországgal is”

  • fogalmazott Gulyás Gergely.

(A borítókép forrása: MTI/Balázs Attila)


hirdetés

További híreink