hirdetés
Belföld

Hatékony vakcinával elég lehet a lakosság felének beoltása is

hirdetés
Szlávik János infektológus főorvos elmondta, hogy egy csupán 70-80 százalékos hatékonyságú vakcina esetén a lakosság akár 90 százalékát is be kellene oltani, úgy viszont, hogy ennél jóval hatékonyabbnak tűnnek az ígéretes oltások, elég lehet jóval kevesebb ember beoltása is.
Oltás
Jobb volna azért, ha nemcsak a lakosság fele mutatna hajlandóságot a vakcina beadatására - véli a szakember (Forrás: pixabay.com / Vesna Harni )
hirdetés

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház országos hematológiai és infektológiai intézet osztályvezető főorvosa az M1-nek nyilatkozva elmondta, hogy a magyar szakemberek is megnézik az Oroszországból érkezett koronavírus elleni oltóanyag összetételét és dokumentációját – számolt be róla az InfoStart.hu.

Mint ismertette, ezek a vakcinák egyelőre minden ismert koronavírus variáns ellen hatékonynak tűnnek, azt viszont még nem lehet tudni, hogy melyik készítmény lesz a legjobb, így az országok gyakran többféle hatásmechanizmusú vakcinát is lefoglalnak. 

hirdetés

A szakember úgy látja, hogy kiemelten fontos a koronavírus elleni vakcina hatékonysága, hiszen míg egy 70-80 százalékos hatékonyságú szernél a lakosság 80-90 százalékát is be kellene oltani, addig egy 90 százalékban hatékony vakcina esetében elegendő lehet a lakosság 50-60 százalékának beoltása ahhoz, hogy ne alakuljon ki nagyobb járvány. 

Ennek ellenére úgy véli, javítani kellene azon az arányon, hogy a lakosságnak csak a fele akarja beoltatni magát.

Szlávik János szerint jelenleg 8-10 vakcina van abban a fázisban, amikor már több tízezer embernek is beadható.

Ezeknek a vakcináknak jó a hatékonysága, s nagyobb védelmet nyújtanak, mint például az, ha valaki átesne a betegségen. Van olyan oltóanyag is, ami fiataloknál és időseknél egyaránt igen hatékony. 

Végül még kiemelte annak a fontosságát is, hogy a vakcina minden mutálódott vírus ellen hatékony legyen.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019