hirdetés
Belföld

Karácsony Gergely országos népszavazást szeretne a Fudan Egyetemről

Karácsony Gergely azt szeretné, ha a fővárosi konzultáció után, ám még a választásokat megelőzően országos népszavazáson nyilváníthatnák ki az emberek a Fudan Egyetem budapesti terveivel kapcsolatos véleményüket.

Karácsony Gergely országos népszavazást szeretne a Fudan Egyetemről
hirdetés

A Fudan Egyetem tervezett, budapesti campusnyitása az utóbbi hetekben gyakran került a figyelem középpontjába, ugyanis többen kifogásolják, hogy a létesítmény a tervezett Diákváros területén kapna helyet, ráadásul mintegy 500 milliárd forintos beruházásról van szó – idézi fel a hvg.hu.

A Fudan Egyetem fővárosi campuszával kapcsolatos projekt terveit 2022. december 31-ig kell bemutatni az Országgyűlésnek Orbán Viktor csütörtöki közlése szerint, s a témában a miniszterelnök szerint népszavazás is lesz, amelynek figyelembe vételével dönt majd a kormány.

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, hogy a Fidesz még csötörtök délután beadott egy módosítót a „Fudan-törvényhez”, ami szerinte a beruházást bebetonozná, és a kormány jogkörébe kerülne a projekt megvalósítása.

A bejegyzésében leszögezte azt is:

„A miniszterelnök azonban téved. Három dologban legalább. Nem lesz kínai kommunista egyetem a Diákváros helyén, csakis a Diákváros épülhet meg ott, hogy legyen elég megfizethető kollégiumi hely a vidéki fiataloknak is. Nem adósodunk el Kínának, nem kell a brutális összegű hitel, ezt közösen írjuk meg a kínai elnöknek a miniszterelnök-jelöltekkel. És téved a miniszterelnök abban is, hogy a kínai kommunista egyetemről budapesti helyi népszavazás dönt majd a választások után. Egyrészt a budapestiek ezekben a napokban nyilvánítanak véleményt a budapesti konzultáció keretében. Másrészt ez nem csak Budapest ügye, hiszen minden magyart tervez eladósítani a kormány és pont a vidéki magyar fiataloknak jelentene elérhető lakhatást a Fudan helyén épülő Diákváros. Harmadrészt nem a választások után, hanem itt és most van erre szükség”.

Előzőleg április 17-én Baranyi Krisztina helyi népszavazás kezdeményezésétől tett bejelentést a Fudan Egyetem ügyében, most azonban Karácsony Gergely országos népszavazás szükségességét hangsúlyozta.

(A borítókép forrása: Linkoman - A feltöltő saját munkája, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83235023)


hirdetés

További híreink