hirdetés
Belföld

Kevés az óvodapedagógus, néhol nyugdíjasokkal tudják még megoldani a helyzetet

A vidéki óvodák számára mind bonyolultabb helyzetet teremt, hogy nincsen elég diplomás óvodapedagógus. Nógrád megyében például egy álláskereső portál szerint 150 betöltetlen óvodapedagógus álláshely van jelenleg is – számolt be róla az ATV.
Óvoda
Több kisebb településre nem találnak óvodapedagógust (Forrás: pixabay.com / tolmacho)
hirdetés

A vidéki óvodákban egyre nagyobb nehézséget jelent az óvónők hiánya, így aztán van, ahol nyugdíjasok látják el a feladatot – számolt be róla az ATV Híradó

Nógrádszakálon két éve újították fel az óvodát, azonban diplomás óvónőket nem találnak az üres helyekre, így a gyermekeket csak úgy tudják fogadni, hogy nyugdíjasokat alkalmaznak. 

hirdetés

Az óvodavezető az ATV-nek elmondta, hogy a fiatalok jellemzően a pedagógus pálya helyett inkább olyan szakmát választanak, amivel több pénzt tudnak keresni, hiszen szinte egy bolti eladó is többet kereshet, mint egy óvodapedagógus. 

A Híradónak egy idősebb óvodapedagógus azt mondta, hogy a kezdeti lelkesedés hamar elmúlik az után, hogy valaki egy óvodában kezd dolgozni, és noha sokan a gyermekek szeretete miatt választják ezt a szakmát, többen idővel meggondolják magukat. 

A szülői munkaközösség vezetője szerint a szülők próbálnak segíteni az óvodának, amiben csak tudnak, így például az anyák napja, a szüreti mulatságok vagy más rendezvények alkalmával, amennyiben azt az óvoda igényli. 

Az óvónőket néhány kis településen lakással, közlekedési támogatással és viszonylag magas fizetéssel csábítanák oda, azonban ez sem mindig vezet sikerre, így hát több településen már évek óta nem találnak megfelelő képzettségű szakembert. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019