hirdetés
Belföld

Kezdődnek az érettségik

Hétfőn megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák, elsőként a magyar nyelv és irodalom vizsgákkal. E tárgyból középszinten 71 ezren, emelt szinten megközelítőleg 2 ezren érettségiznek.

Kezdődnek az érettségik
hirdetés

Maruzsa Zoltán, az Emmi köznevelési államtitkára előzőleg elmondta, hogy egy teremben maximum tíz vizsgázó lehet, akiknek másfél méteres távolságot kell tartaniuk, s számukra elegendő kézfertőtlenítőt is biztosítani kell. A felügyelő tanároknak kötelező védőmaszkot használniuk, emellett viszont központilag biztosítanak számukra kesztyűt és védőmaszkot is.

Az írásbeli ideje alatt a diákoknak a maszk használata nem kötelező, csak ajánlott - derül ki az MTI beszámolójából.

A hétfői irodalom vizsgán a diákoknak két feladatlapot kell megoldaniuk. Ebből az elsőre 90 percet kapnak, a másodikra pedig 150 percet. Az első feladatlapon szövegértési és szövegalkotási feladatok szerepelnek, míg a második feladatlapon egy 400-800 szóból álló műértelmező szöveget kell megírni.

Az elkövetkező hetekben 111 750 diák érettségizik majd összesen 1159 helyszínen. A középiskolások közül 72 303-an érettségiznek, míg 39 447-en tesznek legalább egy tárgyból érettségit azok közül, akik nem most végeztek.

Összesen mintegy 400 ezer vizsgát tesznek az érettségizők, ebből emelt szinten 67 446-an, középszinten pedig 322 216-an. A most érettségizők közül mintegy 10 500-an ismétlő, illetve kiegészítő vizsgát tesznek, valamint 25 821-en előre hozott, 14 568-an pedig szintemelő vizsgára készülnek. A pótló és javító vizsgák száma ezúttal 2740 lesz.

A 2021-es tavaszi írásbeli érettségi vizsgákra május 3. és 25. között kerül sor, amelyek az első héten 9 órakor kezdődnek.

Emelt szinten a szóbeli vizsgákat június 3. és 10. között, míg a középszintű szóbeliket június 14. és 25. között tartják meg az olyan tárgyakból, amelyeknek csak szóbeli vizsgarészük van. Testnevelésből a gyakorlati és szóbeli vizsgát is meg kell tenni.

(A borítókép forrása: pixabay.com / moinzon)


hirdetés

További híreink
hirdetés