hirdetés
Belföld

Már lehet „keverni” a vakcinákat hazánkban is

Indokolt esetben, például ha valakinél az első oltást komoly kísérőjelenség követi, akkor a második oltás már történhet másfajta vakcinával – derült ki az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Már lehet „keverni” a vakcinákat hazánkban is
hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján ismertette, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma mostanra „gyakorlatilag lecsengett”, s azok száma is meghaladta a 4 millió főt, akik már mindkét oltásukat megkapták – számol be róla az InfoStart.hu a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján.

Az országos tisztifőorvos hozzátette, kicsit fellélegezhetünk, még ha tudjuk is, hogy a vírus továbbra is itt van Magyarországon.

Mint mondta, hatféle vakcina áll rendelkezésre, s egy-egy oltóponton ezek közül akár három-négyféle is található. Aki még nem oltotta be magát, továbbra is megteheti ezt.

Meglátása szerint egyébként az őszi időszakban még számítani kell fertőzési lehetőségekre, ezért kérte is, hogy mindenki vegye fel az oltást. Továbbra is érkeznek egyébként vakcinák hazánkba, így egy esetleges harmadik oltás szükségessége esetén is rendelkezésre állna a megfelelő oltóanyag-mennyiség. A napokban Pfizer, Janssen és Moderna vakcina is érkezik.

Jelenleg ugyan még minden oltópont nyitva van, de idővel csak annyi működik majd, amennyire szükség lesz.

Müller Cecília szólt arról is, hogy orvosi javallatra – heves reakció esetén – akár másik típusú vakcinával is olthatóak lesznek hazánkban az emberek a második időpontban.

A koronavírus örökítőanyagának jelenléte a szennyvízmintákban még Miskolcon és Szombathelyen mutat enyhe emelkedést, máshol viszont csökkenés jellemző.

Kevésbé kedvező hír, hogy a világon a vírus továbbra is mutálódik, így újabb változatok jelennek meg. Emiatt új nevezéket jegyeztek be, s alfa, béta, gamma, illetve delta vírus néven nevezik a különböző vírusfajtákat mostantól.

(A borítókép forrása: MTI/Balázs Attila)


hirdetés

További híreink