hirdetés
Belföld

Már részleteket is lehet tudni arról, hogyan halaszthatnak egy évet az óvodások

A tanköteles korú gyermekek esetében a halasztásról szóló kérelmet az érintett szülők 2020. január elsejéről tizenötödikéig adhatják le az Oktatási Hivatal internetes felületén, amely kérelmüket pedagógiai szakértők vizsgálják majd meg a gyermekekkel foglalkozó szakemberek véleményének figyelembe vételével.
Iskolás gyerek
A szülők kérelmezhetik a halasztást (Forrás: pixabay.com / Rudy and Peter Skitterians)
hirdetés

Az Oktatási Hivatal közzétett több fontos tudnivalót is az iskolaérettséggel összefüggő kérelmekkel kapcsolatosan, így például azt is közölték, hogy a kérelem benyújtását kizárólag a szülő vagy a gyám nyújthatja be, és nyilatkoznia kell a jogosultságáról – derül ki az InfoStart.hu cikkéből. 

A kérelemben a szülő bármilyen releváns indokot megfogalmazhat, amely miatt a gyermek felmentését kéri, majd az általa leírt körülményeket vizsgálják az eljárásban. A szülő a kérelemhez mellékelhet bármilyen olyan iratot és dokumentumot, amelyet fontosnak tart, így például kikérheti az óvodától a gyermek fejlődését nyomon követő nyomtatványt is. Ez ugyanakkor nem kötelező, mivel olyan körülmények, állapotok és tények merülhetnek fel, amelyek adott esetben ebben a dokumentumban nem szerepelnek. 

hirdetés

A kérelmeket az Oktatási Hivatal csak 2020. január elsejét követően fogadja be, és a kérelem postára adására is csak január 15-ig van lehetőség. Amennyiben a kérelmet ez után a nap után adták fel, az eljárás szerint az OH visszautasítja azt. 

A szülő vagy a gyám a kérelmet az Oktatási Hivatal honlapján elérhetővé tett informatikai támogató rendszer segítségével kitöltött, majd kinyomtatott vonalkódos adatlapon, papíralapon nyújthatja be, a részletekkel kapcsolatban pedig az Oktatási Hivatal oldalán lehet tájékozódni. 

Az OH nyolc napon belül dönt, amennyiben a kérelemben foglaltak és a csatolt dokumentumok alapján minden szükséges adat rendelkezésre áll a döntés meghozatalához, ha azonban például hiányos kérelem miatt nem hozható döntés, úgy teljes eljárásban, hatvan napon születik döntés a kérelemről. 

Az Oktatási Hivatal döntése ellen bírósági jogorvoslat vehető igénybe, amelynek során az illetékes bíróság negyvenöt napon belül köteles határozatot kiadni. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019