hirdetés
Belföld

Mediterrán rovarok „énekétől” hangos a Balaton-part

hirdetés
Egyre több az énekeskabóca a Balatonnál az elmúlt években, noha ezek a zajos kis – vagyis, annyira nem is kicsi – rovarok jobbára a mediterrán éghajlatot kedvelik.
Mannakabóca
A Balaton környékén is hallani már a kabócák ciripelését (Készítette: Fritz Geller-Grimm - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11523150)
hirdetés

Már a Balaton több településén és a tó melletti zöldterületeken is egyre többfelé lehet hallani a kabócákat, melyek éneke nálunk még talán szokatlanabb jelenség. 

Az állatok a Veol.hu cikke szerint a tavalyi évhez képest jóval nagyobb számban vannak most jelen, s lényegében tömegesnek tekinthető a rajzásuk, ezért a hangjuk is több helyen, hangosabban hallható most a tónál.

hirdetés

Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kelet-veszprémi tájegységének vezetője a portálnak nyilatkozva elmondta, hogy a mannakabóca és az óriás énekeskabóca adják ki a jellegzetes hangot, melyek egyaránt nagy testű, akár 2-3 centiméteresre is megnövő állatok, s az utóbbi évtizedekben egyaránt szélesebb körben és nagyobb számban voltak jelen az ország területén. 

Melegigényes rovarfajokról van szó, amelyek a Mediterráneumban érzik jól magukat, de már több évtizede jelen vannak a Tihanyi-félszigeten is. Újabban azonban az óriás énekeskabócák a félszigettől egyre távolabbi területeken, a Balaton-felvidék mellett Zala megyében, illetve még Budapesten is előfordulnak. A még melegigényesebb mannakabócák eddig csak a Tihanyi-félsziget leginkább melegigényes részein voltak megtalálhatóak, ám pár éve már a Dörögdi-medencében is találkoztak a faj képviselőivel.

Az ugyancsak mediterrán éghajlatot kedvelő déli énekeskabócával is találkoztak már a Tihanyi-félszigeten, melynek megjelenését már közel száz éve is leírták szakemberek, de utána évtizedekig nem találkoztak a rovarral.

A kabócák május végétől augusztus közepéig csalogatják magukhoz dalukkal a nőstényeket. Az óriás énekeskabócák folyamatosan zizegnek, ellenben a mannakabócák dala szaggatottan hangzik. 

Hazánkban védett állat az óriás énekeskabóca és a mannakabóca is, melyek eszmei értéke 5 ezer forint. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019