hirdetés
Belföld

Még akadnak bizonytalanságok az iskolaérettség megállapítása ügyében

hirdetés
Egyelőre bőven akadnak még megválaszolatlan kérdések a gyermekek iskolaérettséggel kapcsolatos vizsgálatainak kérdésében, mivel még nem készült el a végrehajtási rendelet, de néhány dolgot azért már lehet tudni.
Óvoda
Még sok a kérdés a gyermekek iskolaérettségének megállapításával kapcsolatban (Forrás: pixabay.com / Aline Ponce)
hirdetés

A júliusban elfogadott új köznevelési törvény értelmében azoknak a gyermekeknek, akik az adott év augusztus 31-ig betöltik a 6. életévüket, szeptemberben mindenképpen iskolába kell menniük, hacsak nincsen engedélyük a halasztásra – idézi fel az InfoStart.hu felhívva a figyelmet arra is, hogy az iskolaérettségről egy kormány által kijelölt szerv dönt majd, s nem a gyermekeket jól ismerő óvodapedagógusok. 

A lap szerint pszichológusok levélben keresték meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát kérdéseikkel, s a válasz szerint a szülők az Oktatási Hivatalnál kezdeményezhetik online, hogy a törvény szerint iskolaköteles gyermek újabb egy évet maradhasson az óvodában, s a hivatal dönt arról, hogy a kérelmet továbbítja-e az adott pedagógiai szakszolgálathoz. 

hirdetés

Az Emmi szerint egy feladatkijelölő intézkedésről van szó, amellyel bizonyos feladatokat a jegyzőktől és az óvodavezetőktől az Oktatási Hivatalhoz helyeztek át. A végrehajtási rendelet egy hónap múlva lesz nyilvános – ismertette az InfoRádióban Fehér Tibor pszichológus az alapján, amit a tárca válaszából megtudtak.

A jövőben úgynevezett kérelmezési eljárás során döntenek a gyermek iskolaérettségéről egy szakértői gárda segítségével, akik toborzása az Oktatási Hivatalban a szakértő szerint már folyik. Ezek a szakemberek döntenek majd arról is, hogy egyáltalán megtörténhet-e az iskolaérettségi vizsgálat, s a pszichológus szerint a döntés nagyban függ majd attól is, hogy a szülő elég „agilis-e” ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű „papírt” gyűjtsön össze a kérvény alátámasztására. Emellett a szülőknek tudniuk kell azt is, hogy mely papírok mellékelése segíti az ügyüket, és mi nem, valamint, hogy miként érhetik el, hogy a gyermek vizsgálatát egyáltalán megkezdjék a pedagógiai szakszolgálatok. 

A szülők január tizenötödikéig kérvényezhetik, hogy szeptemberben ne menjen iskolába a gyermekük, ám mivel a végrehajtási rendelet csak valamikor egy hónapon belül lesz olvasható a Magyar Közlönyben, azért a szülőknek csak egy-két hónapjuk lesz arra, hogy kérvényezzék, hogy a gyermek az óvodában maradhasson – derült ki a pszichológus szavaiból.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019