hirdetés
Belföld

Mesterséges zátonyokkal teszik a halak számára kedvezőbbé a Balatont

Olykor hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a Balaton nemcsak egy „hatalmas strand”, hanem például igen gazdag élőhely is, amelyben számos faj talál otthonra. Most egy félmilliárdos beruházás keretében a Tihanyi-félszigetnél éppen a tóban élő halak számára alakítanak ki ideális ívóhelyeket.
Balaton
A biodiverzitást is elősegítik az ívóhelyek (Forrás: pixabay.com / Zsuzsanna Tóth)
hirdetés

Az uniós Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (Mahop) támogatásával közel 10 ezer köbméter kőből alakítanak ki a halaknak úgynevezett akadókat, amelyek ívóhelyként szolgálhatnak számukra – számolt be róla a Balatonitipp.hu.

A projekt a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Szent István Egyetem hármas konzorciumában zajlik, célja pedig az, hogy több balatoni halfaj számára új ívó- és élőhelyeket hozzanak létre. 

hirdetés

A portál alapos utánajárás után tudta meg, hogy mi is az oka a munkálatoknak, amelyekről videófelvétel is készült. 

A lap szerint összesen nyolc darab, 800-1600 négyzetméteres víz alatti kövezést alakítanak ki a projekt során, s az egyes akadókhoz 1000-1300 köbméter térfogatú vízépítési terméskövet használnak fel. A Mahop a nyolc önálló projekt 491,5 milliós beruházási értékének a felét biztosítja, míg a másik felét a konzorciumi tagok fedezik. 

A köves akadókon Nagy Gábor horgászati ágazatvezető elmondása szerint jobbára kősüllők, süllők, vágó durbincsok és keszegfélék ívnak, így az új ívási felületekkel ezeknek a fajoknak a szaporodását segítik elő. Az ikrákból kikelő ivadékoknak emellett búvóhelyet jelenthetnek a kövek közötti rések. Az akadóknak így összességében a tó biológiai sokféleségének fenntartásában és elősegítésében is nagy a szerepe. 

Az akadók építése május harmincegyedikéig tart a hajósoknak kiadott hirdetmény szerint.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019