hirdetés
Belföld

A Somogy megyei haltenyészetekben is sok kárt okoztak az áradások

hirdetés
Az elmúlt héten az ország nyugati részén helyenként rendkívül sok csapadék zúdult le, ami miatt gátak, zsilipek szakadtak át, a víz pedig sok halat is kimosott a tavakból az elárasztott környékre.
Vihar Somogyban - Károk Babócsán és közelében
A heves esőzés miatt megáradt Rinya-patak által elöntött terület Babócsán 2020. július 28-án. MTI/Varga György
hirdetés

Mintegy százmilliós kárt okozott a múlt hét pénteki vihar Nagy László Péter, mesztegnyői polgármester magánvállalkozásként fenntartott haltenyészetében, miután az esőzés mindegyik halastó zsilipjét átszakította, ezzel több tonnányi halat sodorva szét – derül ki a Sonline cikkéből. 

A haltenyészet dolgozói kedden homokzsákokkal igyekeztek benn tartani a megmaradt vizet, valamint az is volt a cél, hogy a szivárgást megszüntessék, hogy így mielőbb újra lehessen építeni a zsilipet. 

hirdetés

Nagy László Péter a Somogy megyei lapnak elmondta, hogy péntek estére 50 milliméter körüli csapadékról szólt az előrejelzés, ám végül ennek legalább háromszorosa, sőt, helyenként négyszerese zúdult le. Mindez csupán hat-hét óra alatt következett be az érintett környéken; Mesztegnyőn és a település környezetében. 

A lapnak Nagy László Péter beszámolt róla, hogy az esőzésre minden tónál felszedték az árapasztó deszkákat és csökkentették a vízszintet, azonban olyan hirtelen jött a nagy mennyiségű csapadék, hogy nem tudták megelőzni a bajt. Miután átszakadt a felső, tíz hektáros halastó gátja, az abban lévő víz a mellette lévő halastó gátján csapott át, majd a többi halastavon is átsöpört a víztömeg. 

Mesztegnyőn tizenegy, a közeli Tapsonyban pedig két tóból folyt el szinte az összes víz és hal, a polgármester szerint százmilliós kár keletkezett. 

Pedig Nagy László Péter ismertetése szerint éppen tavasszal telepítettek a tavakba közel 400 mázsa pontyot, amurt, csukát és harcsát, melyek értéke elérte a 80 millió forintot, s a töltés helyreállítása is jelentős összegbe, legalább 20 millió forintba kerülhet majd. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019