hirdetés
Belföld

Szigorítás a homeopátiás készítményeknél

hirdetés
Újabb, a homeopátiás készítményekre vonatkozó törvénymódosítás lépett életbe a héten, melynek értelmében csak azok a homeopátiás készítmények tarthatták meg a terápiás javallatukat, vagyis indikációjukat, amelyek kellő klinikai vizsgálati alátámasztottsággal rendelkeznek.
Homeopátiás készítmény
Kétféle eljárással helyezhetőek forgalomba homeopátiás szerek (Forrás: pexels.com /pixabay)
hirdetés

Tavaly az év első napján olyan törvénymódosítás lépett életbe, amelynek értelmében a Magyarország uniós csatlakozása előtt engedélyezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszerek csak akkor hozhatóak forgalomba hazánkban, amennyiben azok megfelelnek a gyógyszerek forgalomba hozatalára vonatkozó előírásoknak.

Ezt követően július elsején, szerdán újabb módosítás lépett hatályba, melynek értelmében csak azok a homeopátiás készítmények tarthatták meg indikációjukat, amelyek kellő klinikai vizsgálati alátámasztottsággal rendelkeznek.

hirdetés

A jogszabály-módosítás negyvenegy, az EU-hoz való csatlakozás előtt törzskönyvezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás készítményt érintett az OGYÉI közleménye szerint. 

Tavaly 22 ilyen, indikációval rendelkező homeopátiás gyógyszer esetében kérelmezte a forgalomba hozatali engedély jogosultja a forgalomba hozatali engedély visszavonását, 8 esetben pedig elindította a javallat nélküli, egyszerűsített törzskönyvezési eljárást a folyamatos ellátás biztosítása érdekében. 

Hat terméknél még a tavalyi évben lezajlott az egyszerűsített törzskönyvezési eljárás, illetve az engedélyek kiadása is, így tegnaptól a jelenleg engedéllyel rendelkező homeopátiás gyógyszerek közül kizárólag a terápiás javallattal nem rendelkező homeopátiás készítmények lesznek Magyarországon forgalmazhatóak. 

Az érintett készítmények reklámja a nagyközönség részére csak a termék címkeszövegét tartalmazhatja, s azon túl további információkat nem.

Magyarországon kétféle eljárással történhet a homeopátiás készítmények engedélyezése, amelyek egyike az egyszerűsített eljárás, a másik pedig a „normál” eljárás. 

Míg az előbbi a terápiás javallat nélkül forgalomba kerülő, nagy hígítású szerek esetében alkalmazható a készítmény hatósságának bizonyítása nélkül, addig utóbbi esetében a szer terápiás hatásosságát klinikailag is bizonyítani kell.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019