hirdetés
Belföld

Szombattól azok fizetik a PCR-teszteket, akik megérkeznek a sárga vagy piros jelzésű országokból

hirdetés
Szombattól kezdve azoknak kell kifizetniük a kötelező kéthetes házi karantént kiváltó PCR-teszteket, akik a sárga vagy piros besorolású országokból Magyarországra érkeznek – mondta az országos tisztifőorvos az MTI beszámolója szerint pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.
Egészségügyi teszt
A kép illusztráció (Forrás: pexels.com / Vesna Harni)
hirdetés

Müller Cecília a műsorban emlékeztetett arra, hogy a sárga, illetve piros besorolású országokból Magyarországra érkezőknek kötelező tizennégy napra házi karanténba vonulniuk, ezt viszont két negatív PCR-teszttel is ki lehet váltani. 

Jelenleg az országba belépőkön egészségügyi vizsgálatot végeznek a határon, majd értesítést adnak át nekik a kötelező karantén elrendeléséről, s az érintettek egy piros cédulát is kapnak, melyet a lakásuk ajtaján el kell helyezniük. Van azonban lehetőség rá, hogy a két hetes karantén alól mentesüljenek az érkezők – ehhez kérelmet kell benyújtaniuk a területileg illetékes járási hivatalhoz vagy Budapesten a kerületi hivatalhoz. Ennek 3000 forint a díja. 

hirdetés

A kérelmező ezután egy rendelkezést kap, mellyel a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént, és felkeresheti a mintavételi helyet. A vizsgálatok költségét az egészségügyi szolgáltatók határozzák meg, így érdemes előre tájékozódni erről. 

Fontos szabály azonban, hogy a mintavételi helyek felkereséséhez nem lehet tömegközlekedési eszközt igénybe venni, és előzetesen egyeztetett időpontban, maszkban kell odamenni. Az eredményeket e-mailen vagy az ügyfélkapus Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren keresztül küldik el a laboratóriumok.

Az érintetteknek a vizsgálat eredményeiről tájékoztatniuk kell a területileg illetékes kormányhivatal kerületi vagy a járási hivatal népegészségügyi osztályát.

Azoknak, akik sárga besorolású országból érkeznek, akkor is el lehet már hagyniuk a karantént, ha az első tesztjük negatív lesz, azonban később a második tesztet is el kell végezniük. Akik ellenben piros besorolású országból jönnek, a második negatív tesztig nem hagyhatják el a karantént. 

A karantén, illetve a tesztelés kötelezettsége alól mentesülnek azok, akik határon bemutatnak két, a Magyarországra lépést megelőző 5 napon belül, de 48 óra különbséggel elvégzett, negatív PCR-tesztet vagy egy igazolást arról, hogy az elmúlt fél évben átestek a koronavírus okozta betegségen.

Külföldi állampolgárok a piros besorolású országokból nem léphetnek Magyarországra, ám a sárga besorolású országokból belépő nem magyar állampolgárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a magyarokra.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019