hirdetés
Belföld

Szükség volna még vérplazma-donorokra

hirdetés
Ismét több betegnek van szüksége életmentő terápiára, így a vérplazmaszérum előállításához olyanok jelentkezését várják, akik már felgyógyultak a koronavírusból.
Kórház
A vérplazma-kezelés a súlyos betegek esetében is hatékonynak tűnik (Forrás: pixabay.com)
hirdetés

A plamzaterápiát hazánkban sikeresen alkalmazzák a koronavírussal szemben, azonban jelenleg ismét több betegnek van szüksége erre a terápiára, ami azt jelenti, hogy keresnek olyan személyeket, akik már felgyógyultak a betegségből. 

Az ő vérplazmájukból készítenek ugyanis szérumot, amely a terápia alapját képezi, hiszen a felgyógyult személyek plazmájában olyan, a betegség során termelődött antitestek is vannak, amelyek egy rendkívül modern tisztítási eljárást követően képesek más emberek szervezetében is segíteni a vírus elleni harcot – számol be róla az InfoStart.hu.

hirdetés

A lap szerint a szérum lehetővé teszi, hogy akár súlyos állapotú fertőzöttek is felgyógyulhassanak, s mivel Európa-szerte, immár Magyarországot is ide értve, fokozódik a járványhelyzet, ezért újra nagy a szükség a vérplazmadonorokra. 

Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese szerint mivel megnőtt az igény a készítményre, ezért fogy a szérum. Eközben a szérumterápia legfontosabb eleme az, hogy minél több olyan embert találjanak, aki már átesett az új koronavírus okozta fertőzésen és hivatalosan is gyógyultnak minősül. Aki ugyanis már felgyógyult, az védett a másokra veszélyes koronavírus ellen. 

A lap szerint a projekthez eddig jelentkezettek mellé most újabb gyógyultakat keresnek, akik szívesen megosztják a védettségüket a legyengült állapotban lévő súlyos betegekkel.

Megjegyezték azt is, hogy a vérplazmavétel még egy véradásnál is jóval kisebb megterhelést jelent. 

A járvány első hulláma során huszonhárom szérumot használtak fel, majd az elmúlt két hétben újabb tizenkét adagra volt szüksége a betegeknek a megnövekedett fertőzésszám miatt.

A tapasztalatok szerint ellenben a terápia szerencsére hatékony a betegség ellen, és a huszonhárom súlyos beteg közül, akik részesültek a plazmaterápiában, tizenhatan meggyógyultak. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019