hirdetés
Belföld

Vádemelés a várpalotai hintabaleset ügyében

hirdetés
2017. szeptember másodikán a Várpalotai Napokon egy hinta meghibásodott, aminek következtében négy ember nyolc napon belül gyógyuló, könnyebb sérülést szenvedett, egy férfi azonban súlyos, életveszélyes sérüléssel került kórházba.
Várpalotai hintabaleset
Többen sérültek a balesetben (Forrás: police.hu)
hirdetés

Vádat emelt a hinta üzemeltetője és a megfelelőségi tanúsítvány kiállítója ellen a Veszprémi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt – számolt be róla az InfoStart.hu

A vidámparki szórakoztató berendezések üzemeltetésével foglalkozó vádlott 2017. szeptember másodikán este Várpalotán üzemeltette a hintát, amely a vízszintes tengely körül két, egyenként 9,4 méter hosszú karral forgott, és egyszerre nyolc személy befogadására volt alkalmas. 

hirdetés

A szerkezet egyik gondolájában a baleset idejében hárman – az életveszélyes sérüléseket elszenvedett fiatal, illetve az ő testvére és édesanyjuk –, a másik gondolában pedig két kisfiú foglalt helyet. 

A hinta egyik karja az indítást követő első-második perc után hatalmas reccsenéssel letört és a tartóoszlopnak csapódott, aminek következtében az egész szerkezet oldalirányba lendült. Mindkét gondolából kiesett egy-egy utas.

A legsúlyosabban megsérült fiatalember a hintától közel 15 méterre zuhant a földre, s maradandó fogyatékossággal járó koponyasérüléseket szenvedett. A másik, a hinta pótkocsijára zuhant sérült töréses-zúzódásos sérüléseket szenvedett, a többi utast pedig nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos, vérző sérülésekkel kezelték.

A vádirat szerint az üzemeltető számos foglalkozási szabályt szegett meg, így például nem használta a karok forgatásának lassítására alkalmas fékszerkezet és a hintakarok megfelelő mechanikai biztosítását sem, amikor a szerkezetet működtette. 

A másik vádlott is több szabályszegést követett el, köztük azt, hogy a megfelelőségi tanúsítványt a mechanikai biztosítás hiányában is kiállította, bár annak tervét korábban éppen ő maga hagyta jóvá.

Most a Veszprémi Járásbíróság elé kerül az ügy.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019