hirdetés
Belföld

Vakvezető kutyákat is veszélybe sodorhatott valaki tűvel teleszurkált szalonnával

A Zagyva-parton, illetve újabban a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Ferenc úti irodája előtt ismét gombostűvel teleszurkált „csalit” helyezett ki valaki, amivel nemcsak a környékbeli házi kedvenceket, de a vakvezető kutyákat is veszélybe sodorják.
Kutya
A veszélyes falatokat valószínűleg nem a vakvezető kutyák ellen tette ki az elkövető, de sok más állat mellett őket is veszélybe sodorja vele (Forrás: pixabay.com / skeeze)
hirdetés

A Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének elnöke, Pesti Zoltánné a Szoljon.hu-nak elmondta, hogy egy kutyát sétáltató fiatal jelezte számukra a veszélyt, hogy nemrégiben az egyesület Móra Ferenc úti irodája előtt gombostűvel teletűzdelt szalonnadarabokat tett ki valaki.

Az egyesületi elnök a lapnak elmondta, hogy a Facebookon maguk is felhívták az emberek figyelmét a veszélyre, és kollégáikat is figyelmeztették. A posztjukat sokan megosztották már, és alapvetően óriási felháborodást váltott ki a szörnyű tett híre az emberekből. 

hirdetés

Sajnos még egy vakvezető kutya is elcsábulhat, ami nem „csak” azért baj, mert az állat maga elpusztulhat, de ezt még tetézi, hogy nagyon kevés vakvezető eb van, így ha elpusztul egy közülük, akkor az a látássérült gazdának igen komoly veszteséget jelent. Egy ilyen, kiképzett kutya értéke egyébként 2 és fél millió forint.

Az egyesület elnöke nem gondolja, hogy kifejezetten ellenük irányult volna a támadás, meglehet például, hogy a közeli parkban lévő kutyafuttató miatt háborodott fel valaki, ettől függetlenül azonban van okuk aggódni, hiszen a Móra utcai irodába gyakran mennek látássérültek a kutyáikkal, valamint az egyesületnél is tevékenykedik két kutyás munkatársuk.

A lap megszólaltatta Lukács Ágotát is, aki régóta dolgozik labrador fajtájú kutyájával, és noha csak ritkán, de azért kell néha a most érintett környékre is menniük. 

A nő mindenek előtt leszögezte, hogy nagyon ügyel arra, nehogy valami baj történjen. Elmondta, hogy a vakvezető kutyák között is akad „zabagép”, és a kutya csak kutya, tehát bármikor elcsábulhat. 

„Ezért mi pont olyankor szoktunk szájkosarat tenni a kutyánkra, amikor mások nem: amikor parkokban szabadon engedjük őket szaladgálni. Mi nem látjuk, ha szaglászni kezd a földön, nem vesszük észre, ha felvesz valamit, nem tudunk rászólni, mint a látó gazdák”

– emelte ki Lukács Ágota hozzátéve, hogy amikor viszont a vakvezető kutya dolgozik, olyankor működik a kontroll, és csak kicsi az esélye annak, hogy valami falatot felszedne, ráadásul a hámfogón keresztül ezt érzékelni is lehet. Vagyis, ilyen esetben rá lehet szólni az ebre. 

A nem túl falánk kutyákat rá lehet szoktatni arra, hogy amikor kiviszik őket szaladgálni és játszani, akkor egy játékkal a szájukban végezzék a dolgukat, így nem kell attól félni, hogy felvesznek valami falatot, de például az apportírozással is el lehet terelni a figyelmüket az ételmaradékok keresésétől. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019