hirdetés
Belföld

Van, aki tízezreket is kész kiadni azért, hogy hamarabb szabadulhasson a karanténból

hirdetés
A sárga vagy piros jelzésű országokból hazatérők választhatnak, hogy két hétig karanténban maradnak, vagy drága vizsgálaton esnek át, s többen hajlandóak akár 60-70 ezer forintot is kiadni a karantén elkerüléséhez szükséges PCR-tesztek elvégzéséért.
Egészségügyi teszt
Van, aki akár 60-70 ezer forintot is költ a két tesztre, hogy hamarabb elhagyhassa a karantént (Forrás: pixabay.com / Belova5)
hirdetés

Akad olyan laborszolgáltató, ahol az önfinanszírozott vírustesztek száma harmadával emelkedett azóta, hogy augusztus elsejétől a társadalombiztosítás már nem fizeti a külföldről hazatérők vizsgálatának költségeit – számol be róla a Népszava

A vizsgálat akkor szükséges ilyen esetekben, ha valaki hamarabb szeretne szabadulni a karanténból.

hirdetés

A lap szerint a hét első két napjában egy másik laborszolgáltatónál, a Mikromikomed Kft.-nél annyian kérték a PCR-tesztet, mint a megelőző héten összesen. 

Összesen eddig néhány százan lehetnek, akik készek 60-70 ezer forintos árat is megfizetni azért, hogy rövidebb ideig kelljen karanténban maradniuk – de legalábbis ez a nagyobb szolgáltatók tapasztalata a lap szerint. 

Amint azt a lap felidézi, a sárga vagy piros besorolású országokból érkezők a múlt szombattól kötelesek tizennégy napra házi karanténba vonulni, azonban két negatív PCR-tesz bemutatásával hamarabb is elhagyhatják a karantént azok is, akik piros jelölésű országból érkeznek. Ilyen esetben 48 óra különbséggel kell elvégezni a teszteket, amelyek közül mindkettőnek negatívnak kell lennie ahhoz, hogy az illető a karantént elhagyhassa. A sárga jelzésű országokból érkezőknek is két tesztet kel elvégeztetniük, a különbség ellenben az, hogy ők már az első negatív eredmény után sem kötelesek karanténban maradni tovább. 

A karantén elhagyásával lehet csak mintavételt végezni, amihez hatósági engedély kell – ennek kérvényezése háromezer forint. 

A lap szerint sokak számára jelentene könnyebbséget, ha az első mintavételt helyben elvégeznék azon a helyen – például a repülőtéren –, ahol az illető az ország területére belép. A budapesti repülőtérre terveznek is egy PCR-teszteket végző egészségügyi állomást, de a Budapest Airport kommunikációs vezetője, Valentinyi Katalin szerint egyelőre csak tervezési fázisban van ez a központ, így ezen a nyáron még valószínűleg nem valósul meg.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019