hirdetés
Belföld

Veszélyes gyógyszerrel csapják be a neten az embereket

hirdetés
A gyógyszerről azt állítják az eladóik, hogy „örökre megszünteti a vérnyomásproblémákat”, ugyanakkor a Magyar Kardiológusok Társasága arra hívja fel a figyelmet, hogy veszélyesek lehetnek az ismeretlen hatású, interneten kapható gyógyszerek csakúgy, mint az orvosok által felírt gyógyszerek elhagyása.
Gyógyszerek
Nemcsak maguk az interneten árult kamugyógyszerek, de az orvos által előírt terápia felfüggesztése is veszélyes lehet (Forrás: pixabay.com / Steve Buissinne)
hirdetés

Az elmúlt hónapokban az interneten felbukkantak olyan készítmények, amelyekről az eladóik azt állítják, hogy egyetlen kúrával képesek meggyógyítani a magas vérnyomást, ezt a téves és gyanút keltő állítást pedig adott esetben ismert magyar kardiológusok, vagy a Magyar Kardiológusok Társaságának nevével visszaélve reklámozzák – írja az InfoStart.hu Csanádi Zoltán, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke szavait idézve. 

Ugyancsak előfordul, hogy a kamu gyógyszerről azt állítják, tisztítja az ereket, ezzel megóvva mindenféle érszövődmény, sztók, érelzáródás és szívinfarktus kockázatától is. Voltaképpen azonban Csanád Zoltán szerint egészen biztosan egy bevizsgálatlan szerről van szó.

hirdetés

Talán ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a gyógyszert reklámozók a betegektől kérik, hogy hagyják el az orvos által előírt terápiát, ami életveszélyes állapotot is előidézhet, különösképpen egy olyan magas vérnyomásos beteg esetében, akinél 4-5 gyógyszer kombinációjával tartható elfogadható tartományban a vérnyomásérték. Ha ugyanis ilyen beteg hagy fel a terápiával, a vérnyomása 200-220-ra is felszökhet, ami agyvérzésveszélyt idéz elő.

Az InfoRádiónak Csanádi Zoltán elmondta, hogy egy magára valamit is adó orvosszervezet soha nem reklámozna konkrétan egy ilyen készítményt, főleg az interneten nem, emellett nagyon fontos szabály, hogy 

„soha senki ne kezdjen el gyógyszert szedni, vagy elhagyni internetes információk alapján anélkül, hogy a család-, illetve a kezelőorvosával erről konzultálna”.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019