hirdetés
Bulvár

„Jégtojások” lepték el Finnország egy tengerpartját

hirdetés
Különös jelenségnek lehettek tanúi Finnország egy tengerpartjánál az ott élők, mivel egy ritka időjárási jelenségnek köszönhetően tökéletesen gömbölyded formájú „jégtojások” lepték el a partmenti területeket.
Téli idő
A kép illusztráció (Forrás: pixabay.com / Наталья Коллегова)
hirdetés

Egy Risto Mattila nevű amatőr fotós is azok között volt, akik látták a jégtojásokat a Svédország és Finnország között elhelyezkedő Hailuoto-szigeten – írja a BBC.

Szakértők szerint a jelenséget egy ritka folyamat okozza, aminek során kisebb jégdarabok sodródnak a szél által a vízben. Az amatőr fotós a BBC-nek azt mondta, hogy korábban még soha életében nem látott a jégtojásokhoz hasonlót, s amikor lencsevégre kapta a jelenséget, éppen feleségével sétált a tengerparton napsütéses időben. Elmondása szerint nagyjából -1 Celsius-fok lehetett éppen. 

hirdetés

„Hó- és jégtojások voltak végig a tengerpart mentén a víz közelében. Elképesztő látvány volt, és mióta huszonöt éve errefelé élek, még sohasem láttam ehhez hasonlót”

– emlékezett vissza a férfi. Becslései szerint egyébként nagyjából 30 méteres hosszúságban nyúltak végig a part mentén a jégtojások, amelyek közül a legkisebbek tyúktojás, a legnagyobbak pedig focilabda méretűek voltak. 

„Mivel nálam volt a kamera, úgy döntöttem, megörökítem ezt a szokatlan látványt”

– tette hozzá a fotós. George Goodfellow, a BBC időjárási szakértője szerint hideg, szeles idő kell ahhoz, hogy jéglabdák keletkezzenek. Általánosságban úgy jönnek létre, hogy a nagyobb jégdarabok a hullámzásban feltöredeznek, majd a szél a leszakadó darabokat tovább sodorja, és azok idővel felveszik a gömbölyded formát. 

Korábban már Oroszországban és Chicagóban a Michigan-tónál is sikerült megörökíteni a mostanihoz hasonló különleges jégformákat. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019