hirdetés
Életmód

Az édes íz önmagában is rossz hatással lehet az anyagcserére

Az ugyan már közismert, hogy a magas kalóriatartalmú édesítőszerek – elsősorban a cukrok – nagy mennyiségben fogyasztva káros hatással lehetnek az egészségre, ám kutatók most azt figyelték meg, hogy önmagában az édes íz, még ha nem is párosul magas kalóriatartalommal, képes lehet arra, hogy negatív irányba billentse a metabolizmust.
Édes italok
Az édes íz önmagában is rossz hatással lehet az anyagcserére (Forrás: pixabay.com / Igor Ovsyannykov)
hirdetés

M. Yanina Pepino, az Illinoisi Egyetem professzora, egyúttal a Nutrients nevű lapban megjelent tanulmány szerzője éppen ezt a témát járta most alaposabban is körül kollégáival. Munkájuk során azt vizsgálták, hogy a normál és túl magas testsúlyú emberek anyagcseréjére a cukor, illetve az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek eltérő hatással voltak-e – derül ki a ScienceDaily.com cikkéből.

Ehhez huszonegy embert, köztük tíz normál testsúlyút és tizenegy elhízottat kértek fel önkéntesnek, akik glükóz-tolerancia teszten estek át, miután glükózt vagy szuklarózt fogyasztottak. 

hirdetés

A kutatásban részt vett személyek egyikének sem volt diabétesze, és egyikük sem fogyasztott rendszeresen mesterséges édesítőszereket. 

Első körben azt követően nézték meg a glükóztolerancia-szintjüket, hogy csak desztillált vizet ittak, majd egy héttel később 48 gramm szuklarózt fogyasztottak. Egy másik alkalommal a szuklarózzal édesített italt öt másodpercig tartották a szájukban, de végül nem nyelték le, vagyis csak megízlelték az édes ízt. Negyedik ízben 75 gramm glükózt tettek az italukba, s úgy ismételték meg az előbbi folyamatot. 

A résztvevőktől számos alkalommal mintát vettek az italok elfogyasztása előtt és után, hogy alapos képet nyerjenek arról, miként reagál a testük a glükózra, emellett mérték a vérben a szukralóz, az inzulin a C-peptid és a glükóz szintjét is. 

A normál testsúlyú embereknél a szuklaróz hatására az inzulinszint az első órában némileg csökkent, majd az inzulinérzékenységük az első órán belül 50 százalék körüli mértékben növekedett. Az elhízott embereknél éppen ellenkező folyamatot lehetett megfigyelni: náluk sokkal inkább megugrott az inzulinszint, mint amikor desztillált vizet ittak, vagy csak megkóstolták az édesítőszert.

A kutatók úgy vélik, hogy mivel a normál testsúlyú csoportnál a puszta kóstolás és az édesítőszer lenyelése hasonló, az elhízottaknál ellenben ennyire eltérő hatást váltott ki, arról lehet szó, hogy a lenyelés után fejthet ki ez utóbbi csoportnál bizonyos hatásokat a szuklaróz. 

Elképzelhetőnek tartják azt is, hogy kizárólag a szuklaróz esetében áll fenn ez a hatás, más édesítőszereknél pedig nem. Mindenesetre érdekesnek tartják, hogy eredmények szerint mindkét csoportnál az édesítőszerek puszta ízlelése is hatással volt az anyagcserére, ezen belül is a glükóztoleranciára. 

Noha figyelmeztetnek rá, hogy további kutatásra lehet szükség a témában, egyúttal megfogalmazták, hogy véleményük szerint jó volna figyelni arra, hogy önmagában az édes íz is hatással lehet a szénhidrátok feldolgozására. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019