hirdetés
Életmód

A cukros italok növelik a cukorbetegség kockázatát

hirdetés
Azok az emberek, akik növelik a cukros italok – ide értve az akár természetes módon cukrot tartalmazó gyümölcslevek – fogyasztását, nagyobb eséllyel szenvedhetnek később 2-es típusú diabéteszben a Harvard T.H. Chan School of Public Health tanulmánya szerint.
Üdítők
Még a gyümölcsleveket sem érdemes nagy mennyiségben inni (Forrás: pixabay.com / NickyPe)
hirdetés

A tanulmányból kiderült az is, hogy nem segít a cukorbetegség kockázatának csökkentésében az sem, ha valaki cukros italok helyett a mesterségesen édesített változatokat választja, ám csökkent a betegség kialakulásának kockázata abban az esetben, ha napi egy adag cukros italt teára, vízre vagy kávéra cseréltek. 

A tanulmány, amely a cukros és mesterséges édesítőszerrel ízesített italok hosszútávú hatásáról szól, október harmadikán jelent meg a Diabetes Care nevű lapban.

hirdetés

A tanulmány vezető szerzője, Jean-Philippe Drouin-Chartier azt mondta, hogy a munkájuk további bizonyítékkal szolgál arra, hogy pozitív hatással van a szervezetre az, ha a cukros italokat egészségesebb alternatívákra, így például teára, kávéra vagy vízre cseréljük. 

A kutatás kifejezetten nagy, 192 ezer fős – ebből férfiak és nők vegyesen – minta alapján dolgozott mintegy 22-26 év adatait feldolgozva több felmérés alapján. Azt, hogy ki mennyi cukros üdítőt fogyasztott, a kérdőívekben adott válaszokból tudták meg. 

Az esetleges torzító tényezőket, így például az általános étkezési szokásokat és a testsúly-indexet kizárva a kutatók megfigyelték, hogy a napi 120 milliliternél több cukros üdítő elfogyasztása az elkövetkező négy évben 16 százalékkal növelte a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 

Megfigyelték azt is, hogy a napi 120 milliliternél több mesterségesen édesített üdítő fogyasztása is 18 százalékkal növelte a diabétesz kockázatát, jóllehet, itt felhívták a figyelmet arra, hogy feltehetőleg olyan összefüggés is fennállhat, miszerint az egyébként is nagy kockázatú csoport tagjai egészségük védelme érdekében próbálkoztak az ilyen üdítőkre váltani. 

Mindeközben azok, akik napi egy adagnyi cukros üdítőt teára, kávéra vagy vízre cseréltek, 2-10 százalékkal csökkenthették a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. 

A kutatók megjegyzik azt is, hogy noha a gyümölcslevek értékes tápanyagokat is tartalmazhatnak, ezek fogyasztását sem szabad túlzásba vinni. 

(ScienceDaily)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019