hirdetés
Életmód

Érdemes-e hűtőben tárolni a paradicsomot?

hirdetés
Egyesek biztosak abban, hogy a friss paradicsomot hűtőben kell tárolni, míg mások arra esküsznek, hogy a frissességét és zamatát igazán csak akkor őrzi meg, ha szobahőmérsékleten tárolják. A Göttingeni Egyetem kutatói azonban most megvizsgálták, hogy vajon melyik tábornak van inkább igaza. Már, ha egyáltalán van bármi különbség a tárolási módok hatására a paradicsom ízében… Az eredményeket a Frontiers in Plant Science nevű lapban publikálták.
Paradicsom
A paradicsom esetében is igaz, hogy minél frissebb, annál ízletesebb (Forrás: pixabay.com / Ernesto Rodriguez)
hirdetés

A kutatás alapját képező kérdés igen egyszerű: vajon a friss, érett paradicsomok ízét miként változtatja meg, ha 7 Celsius-fokos hőmérsékleten, hűtőszekrényben, vagy éppenséggel megközelítőleg 20 Celsius-fokos szobahőmérsékleten tárolják?

A kutatók egy úgynevezett „szenzoros csoport” segítségével elemezték a paradicsom ízének változását - derül ki a ScienceDaily.com cikkéből. 

hirdetés

Ez egy olyan csoportot jelent, amelynek tagjai között tapasztalt és képzett ízértékelők voltak, akik érzékszerveiket használva a termékek ízét, illatát és hasonló tulajdonságait mérik fel. A szakértői csoport a paradicsomokat egyebek mellett édességük, savasságuk és zamatosságuk alapján értékelte.

Ami a kutatás érdekessége, hogy – a teljes, a leszedés utáni időszakot tekintve – nem mutatkozott eltérés a paradicsomok ízében függetlenül attól, hogy hűtőben vagy szobahőmérsékleten tárolták őket előzőleg.

A szakértők értékelése alapján elmondható, hogy a paradicsom fajtája a meghatározó az íz és zamat tekintetében, vagyis ahhoz, hogy még ízletesebb paradicsomokat nyújthassanak a fogyasztóknak, nem a tároláson kell változtatni, hanem új fajtákat kell nemesíteni. 

Ugyanakkor megjegyezték azt is, hogy minél kevesebb ideig tárolják a paradicsomokat, annál jobb az ízük és a zamatuk.

Mindezek fényében tehát az tűnik logikusnak, hogy aki igazán finom paradicsomot akar enni, annak érdemes lehet például egy piacon, helyi termelőtől beszereznie azt (hiszen ő valószínűleg igazán frissen kínálja a terméket), és természetesen az sem árt, ha mindenki tisztában van azzal, melyik az ő leginkább kedvelt paradicsom-fajtája, s azt keresi a boltokban, piacokon is, ha teheti. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019