hirdetés
Életmód

Ezek a szabályok nem kerülhetik el a medvehagymát gyűjtők figyelmét

Az enyhe télnek köszönhetően az átlagosnál hamarabb várható a medvehagyma idei szezonja, azonban akad néhány szabály, amelyet mindenképpen érdemes betartani.

Ezek a szabályok nem kerülhetik el a medvehagymát gyűjtők figyelmét
hirdetés

A HelloVidék a Nébih felhívása alapján összeszedte azokat az alapvető szabályokat, amelyeket a medvehagyma-gyűjtés során szem előtt érdemes tartani.

Az egyik alapvető korlátozás, hogy saját fogyasztásra napi maximum 2 kilogramm medvehagyma gyűjthető, s ez is csak az olyan állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A kereskedelmi célú gyűjtés minden esetben engedélyhez kötött.

Hiteles információ az érintett területet kezelő erdőgazdaságtól, nemzeti park esetén pedig az azt irányító nemzetipark-igazgatóságtól kérhető, továbbá a Nébih interaktív erdőtérképét is lehet böngészni az egyes erdőterületek besorolásának megismerése érdekében.

Magánterületeken a tulajdonos előzetes hozzájárulása szükséges, míg állami erdő esetén a területet kezelő erdészet állítja ki a gyűjtéshez szükséges engedélyt, s a kereskedelmi forgalomba hozatal esetében fel kell tüntetni a címként a gyűjtő vagy forgalmazó nevét, címét, továbbá a származási országot is.

Az értékesítésre szánt medvehagyma gyűjtése nemcsak engedélyhez kötött, de egyben adóköteles is, aminek elmulasztása komoly büntetést vonhat maga után. Ilyen esetben a NAV információi szerint legfeljebb 200 ezer forintos büntetés szabható ki magánszemélyre, ami mellett meg kell fizetni az elmaradt adót és az esetleges késedelmi díjakat is.

Büntethető az is, ha valaki – árusítási céllal – az erdőtulajdonos engedélye nélkül gyűjti a növényt.


hirdetés

További híreink
hirdetés