hirdetés
Életmód

Ezek a gyógynövények hasznosak lehetnek a stressz leküzdéséhez

hirdetés
Meglehet, hogy a jelenlegi helyzet miatt többen a szokottnál kissé idegesebbek, szorongóbbak, és noha a gyógynövények helyettünk nem fogják leküzdeni a mindennapok új fajta kihívásait és a velük járó stresszt sem, de azért talán nyújtanak némi segítséget. Alábbi felsorolásunkban olyan növényeket mutatunk be, amelyek nyugtató hatással bírhatnak.
Kamilla tea
A kamilla szorongás ellen is használhat (Forrás: pixabay.com / congerdesign)
hirdetés

Kamilla

A kamillát már aligha kell bemutatni a többségnek, hiszen számos bajra használta ezt a gyógynövényt a népi orvoslás, ide értve a stressz és a szorongás csökkentését is. A MedicalNewsToday cikke szerint egy kutatás során tizenkét héten át napi 1500 milligramm kamillát fogyasztott 93 önkéntes, majd újabb 26 héten át ehelyett placebót kaptak. Noha nem volt gyakoribb a generalizált szorongás zavar valószínűsége a kamillafogyasztással való felhagyást követően sem, azoknál, akiknél mégis visszaesés követte ezt a váltást, általában súlyosabbak voltak a tünetek. Fontos ugyanakkor tudni, hogy bizonyos gyógyszerekkel – például véralvadás-gátlókkal – együtt nem alkalmazható a kamilla, így minden esetben érdemes orvossal konzultálni, mielőtt valaki kamilla-kúrába kezdene. Ugyancsak nem javasolt hosszú ideig szünetek nélkül kamillát fogyasztani. 

hirdetés

Orvosi macskagyökér (Valerian)

A Valeriana officinalis növényt már évszázadok óta használták a szorongásos panaszok enyhítésére, ugyanakkor jelenleg nem igazán vannak olyan tudományos kutatások, amelyek e gyógynövény hasznosságát bizonyítanák a szorongás ellen. Nem ajánlott a fogyasztása várandós nők, szoptató anyák és három év alatti gyermekek számára, valamint fontos tudni, hogy egyfajta „altató” hatása lehet a macskagyökérnek, ami alkohollal vagy bizonyos gyógyszerekkel együtt használva nem kívánt mellékhatásokhoz vezethet. 

Levendula

A levendula nyugtató hatását már kutatások is alátámasztani látszanak, ráadásul szörpként, teaként, vagy csak aromaterápiás módon használva is kellemes élményt nyújthat finom illatával, ízével ez a növény. 

Golgotavirág

A golgotanövények csodálatos fajgazdagsága már önmagában is bámulatba ejtő, azonban kutatások szerint a Passiflora incarnata segíthet a nyugtalanság, idegesség és szorongás mérséklésében. Egy 2010-es kutatás szerint egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a golgotanövény hatékonysága megközelítheti a benzodiazepinekét, amely gyógyszereket az orvosok a szorongás ellen írhatják fel. A golgotavirágot kapszula formájában szerezhetjük be, de ez esetben is igaz, hogy érdemes szakember tanácsát kérni, érdemes-e, lehet-e golgotavirág-tablettát szedni. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019