hirdetés
Életmód

Javíthatja a figyelmet a rendszeres avokádófogyasztás

hirdetés
A mindennapos avokádófogyasztás segíthet az összpontosító-képesség javításában egy kutatás szerint, amelyet túlsúlyos és elhízott emberek vizsgálatával folytattak.
Avokádó
A lutein kedvező hatással lehet az agyműködésre (Forrás: pixabay.com / zuzyusa)
hirdetés

Az Illinoisi Egyetem kutatói egy tizenkét hetes kutatást folytattak, amelynek eredményeit az International Journal of Psychophysiology nevű lapban publikálták – írja a ScienceDaily.com.

hirdetés

„Korábbi munkák rámutattak arra, hogy a túlsúlyos vagy elhízott személyeknek nagyobb a kockázata arra, hogy idősebb korukra kognitív hanyatlás vagy demencia elszenvedőivé váljanak. Minket az foglalkoztatott, hogy az étrendbeli megközelítéseknek lehet-e pozitív hatása a kognitív egészségre, különösen a középkorúaknál”

– fogalmazott a kutatást vezető Naiman Khan.

Az avokádónak számtalan pozitív tulajdonsága ismert, így például az, hogy sok lutein van benne, amely egyebek mellett a kognitív képességek megőrzését is támogatja. Noha az amerikai lakosság hetven százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ezen a csoporton eddig még nem tanulmányozták az avokádófogyasztás hatásait. (Az idős korosztály tekintetében azonban folytattak kutatást, ahogyan a gyermekeke vonatkozóan is.)

Az új kutatás során tizenkét héten át meghatározott étkezéseket biztosítottak 84 olyan felnőttnek, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak. Az étkezések során ügyeltek arra, hogy azonos mennyiségű kalória és mikrotápanyag kerüljön a vizsgált személyek csoportjainak tányérjára, az egyik csoportnál azonban volt friss avokádó is a menüben minden nap, míg a másik csoport tagjai nem részesültek ilyen eledelben.

A kutatás elején három kognitív tesztet töltöttek ki az emberek, valamint a retinájukon mérték a luteinszintet is. Ez utóbbi hasznos információval szolgálhat az agyban jellemző „luteinviszonyokról” is. 

A három kognitív tesztből az egyik esetében volt eltérés a két csoport között, nevezetesen, az avokádót fogyasztók esetében a feladatra fókuszálás jellemzően jobban ment, mint azoknál, akik nem ettek rendszeresen avokádót. 

Ellenben hiába volt magasabb az avokádót fogyasztók lutein-szintje a kutatás végére, kognitív működésüket tekintve nem következett be ennek hatására jelentősebb változás. Elképzelhető az is, hogy az avokádók nemcsak a már említett lutein, de a magas rost- és telítetlen zsírsav tartalom miatt is bizonyultak kedvező hatásúnak. 

A pontos okokat és összefüggéseket már csak a jövőbeli kutatások állapíthatják meg, ahogyan azt is, hogy más, hasonló tápanyag-tartalommal rendelkező ételek – így például a levélzöldségek – is hasonlóan pozitív hatással lehetnek-e a fókuszálás képességére. 

Mindazonáltal a kutatók megjegyezték, hogy még az ilyen apró étkezésbeli változtatásnak is jelentős hatása lehet, ami mindenképpen figyelemre méltó.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019