hirdetés
Életmód

Jobb vigyázni az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerekkel a terhesség alatt

Noha a fogyás érdekében sokan használnak alacsony kalóriatartalmú mesterséges vagy természetes édesítőszereket, egy friss, a Gut nevű lapban megjelent tanulmány szerint ezek a terhesség alatt fogyasztva a születendő gyermek esetében megzavarták a bélrendszer mikrobiótáját (vagyis a bélrendszerben élő baktériumok életközösségét, s annak érzékeny egyensúlyát), illetve növelték a gyermek testzsír-mennyiségét.
Cukor
Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereknek is lehetnek hátrányai (Forrás: pixabay.com)
hirdetés

A kutatás eredményei azért is jelentősek, mert a sok szempontból igen kritikus első életszakaszt és életéveket érintik, ide értve a terhesség és a szoptatás idejét is. 

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket általában biztonságosnak vélik a terhesség és szoptatás ideje alatt fogyasztva is, ugyanakkor egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy ezek az édesítőszerek növelhetik a testsúlyt és más, a szív- és érrendszer egészségére kockázatot jelentő változásokhoz is vezethetnek – idézi a ScienceDaily.com a kutatást vezető professzor szavait. 

hirdetés

A kutató elmondta, hogy még az aszpartám természetes alternatívájának tekintett sztívia és más alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek hatására is növekedett a kisgyermek esetében az elhízás kockázata élete első éveiben. 

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszereket egyre többen fogyasztják – különösen a nők és gyermekek –, miután világszerte egyre nagyobb problémát jelent az elhízás. Csakhogy ezek napi rendszerességű fogyasztása túl nagy súllyal született babákhoz, tíz év alatti lányoknál pedig korai menstruációhoz vezethet a kutatások szerint. Egyes édesítőszerek nyomokban az anyatejben is megjelenhetnek. 

A kutatók úgy vélik, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek esetében a bélrendszer mikrobiótájában bekövetkezett változás lehet a kulcs a gyermekek nagyobb testzsír-százalékának a kialakulásához, mégpedig akár úgy, hogy az anya mikrobiótája változik. 

A kutatók hangsúlyozták, hogy egy egészséges baba születéséhez az anyának egészségesen kell élnie, s úgy tervezik, a jövőben alaposabban is vizsgálják majd ezt a témát is. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019