hirdetés
Életmód

Jóból is megárt a sok – A túlzott kávéfogyasztás negatív hatásairól számoltak be kutatók

hirdetés
Noha a mérsékelt kávéfogyasztást több pozitív egészségügyi hatással is összefüggésbe hozták korábbi tanulmányokban, ez esetben is áll a mondás, miszerint jóból is megárt a sok. Azt figyelték ugyanis meg, hogy a túl sok kávé fogyasztásának szokása rossz általános egészségi állapothoz vezethetett.
Kávé
Fontos, hogy a kávéfogyasztást se vigyük túlzásba (Forrás: pixabay.com / Elias Shariff Falla Mardini)
hirdetés

A Dél-Ausztráliai Egyetem munkatársainak tanulmánya arra mutatott rá, hogy a túlzott kávéfogyasztás rossz egészséghez vezethet – számol be róla a ScienceDaily.com

A kutatók összesen 300 ezer résztvevőtől származó adatokat vizsgáltak, s elemezték a kávéfogyasztás és többféle betegség összefüggéseit is, melynek során arra jutottak, hogy a túlzott kávéfogyasztás növeli az ízületi porckopás, az arthropathia és az elhízás kockázatát is

hirdetés

A kutatók által korábban végzett kutatás szerint napi hat csésze kávé volt az a legfelső hatás, amelyet még biztonságosnak lehet nevezni. 

Elina Hyppönen genetikai epidemológus azt mondta, hogy nagyon jelentős következtetések vonhatóak le a lakosság egészségével kapcsolatosan abból, ha megértjük a rendszeres kávéfogyasztás mennyiségével kapcsolatba hozható kockázatokat. 

Megjegyezte, hogy általában megfigyelési tanulmányok készülnek a témában, melyek a kávéfogyasztókat a kávét nem fogyasztókkal hasonlítják össze, ez azonban olykor félrevezető következtetéseket eredményezhet. Jelen kutatásuk során azonban genetikai nézőpontból vizsgálták a kérdést, hogy rájöjjenek, milyen hatással lehet valójában a kávéfogyasztás 1117 különböző egészségi probléma kockázatára.

Azt megerősítették, hogy a közepes, mérsékelt kávéfogyasztás még általában biztonságosnak tekinthető, azonban a fent említett három, jelentős fájdalommal járó betegség kockázatát növeli az, ha valaki túlzottan is sok kávét fogyaszt. 

Mindez akkor különösen is jelentős információ lehet, amennyiben valakinek a családjában előfordultak az adott betegségek, hiszen ilyen esetben érdemes lehet csökkenteni az elfogyasztott kávé mennyiségét.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019