hirdetés
Életmód

A ketogén diéta rövid távon hatásos lehet, aztán már inkább káros

A ketogén étrendet fogyasztók a bevitt kalóriák nagy részét zsiradékokból szerzik, s csak a kalóriák egy része származik szénhidrátokból. Nagyon rövid, mintegy egy hétig tartó időszakban valóban figyelhetőek meg pozitív hatások, ám a Yale kutatói szerint ezt követően már egyre több negatív nyomot kezdhet hagyni az egészségen ez a zsírokban gazdag diéta.
Hús
A ketogén diéta pár héten át alkalmazva még jó hatással lehet (Forrás: pixabay.com / Free-Photos)
hirdetés

Az egyébként egereken végzett kutatás alapján úgy tűnik, hogy a keto diéta rövid időszakon át alkalmazva tényleg lehet pozitív hatással az egészségre a cukorbetegség és a gyulladások kockázatának csökkentésével – számol be róla a ScienceDaily.com

A január huszadikán a Nature Metabolism nevű lapban publikált tanulmány szerint a keto diéta pozitív és negatív hatásai egyaránt az ügynevezett gamma-delta T-sejtek (a T-limfociták közé tartozó immunsejtek) működésével állnak összefüggésben, amelyek csökkentik a cukorbetegség és a gyulladások kockázatát. 

hirdetés

A keto diéta rövid távon azért hatásos, mert „becsapható” vele a testünk – egy ideig legalábbis –, és amint a szervezet glükózszintje csökken a szénhidrátokban szegény étrend hatására, a szervezet úgy reagál, mintha éhezés következne be, vagyis a zsírokat kezdi elégetni a szénhidrátok helyett. Ezzel párhuzamosan a szervezetben ketontestek jelennek meg, amelyek alternatív energiaforrást biztosítanak, s e ketontestek megjelenésére reagálva a T-sejtek szerte a szervezetben „akcióba lépnek”. 

Ezzel időlegesen csökken a gyulladások és a diabétesz kockázata és javul az anyagcsere nagyjából az első hét végére. 

Amikor azonban a szervezet „ráébred”, hogy voltaképpen szó sincsen itt éhezésről, és „nem-éhező-módba” vált ismét, a bevitt zsírok lebontásával párhuzamosan ismét halmozódni kezd a testzsír (már, ha több kalória bevitele történik akár zsír formájában is, mint amennyi felélésre kerül), s az egereknél diabétesz és elhízás jelentkezik. A kutatók szerint az állatok elvesztették a jótékony gamma delta T-sejteket is a zsírtermelés következtében.

A kutatók szerint még hosszas, embereken is végzett kutatásokra lehet szükség ahhoz, hogy alaposabban átlássák a kérdést, azonban nem kizárt, hogy a ketogén diétát rövid ideig alkalmazva a jövőben akár javasolhatják is azoknak, akiknek nagy hajlamuk van például a cukorbetegség kialakulására. 

Azt, hogy embereknél mennyi az az idő, amíg a keto étrend még pozitív, s nem pedig negatív hatással van a szervezetre, ugyancsak a további kutatások során deríthetik ki. A kutatók ugyanakkor úgy látják, az emberek egyébként is hajlamosak megelégelni egy idő után az egyoldalú étrendet, így aligha jelent majd problémát, hogy azt csak rövid ideig kell alkalmazni. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019