hirdetés
Életmód

Lassan eperszezon – Miért rendkívül egészséges ez a népszerű csemege?

hirdetés
A földi eper, vagyis tisztességes nevén szamóca sokak kedvenc gyümölcse, amelynek megjelenése a boltok polcain ráadásul egyet jelent a tavasszal. Ez az ínycsiklandó gyümölcs azonban nemcsak nagyon vonzó a piros színével és tetszetős formájával, de jó hír, hogy – akárcsak a legtöbb gyümölcs – igazán egészséges is.
Eper
A szamóca jó hatással lehet a szív és érrendszer egészségére (Forrás: pixabay.com / Engin Akyurt)
hirdetés

Mindenek előtt, az eperben sokféle hasznos tápanyag található, ráadásul kalóriában is viszonylag szegény, hiszen egy nagy csésze (150 gramm) friss eperben csupán nagyjából 50 kalória van. Emellett azonban sok benne a C-vitamin, a kálium és az élelmi rost is. 

A MedicalNewsToday cikke szerint korábbi tanulmányokban azt figyelték meg, hogy a szívbetegség ellen is nyújthat bizonyos fokú védelmet az eper fogyasztása, köszönhetően a gyümölcsben található nagy mennyiségű polifenolnak. 

hirdetés

Egy 2019-es tanulmányban például azt írták, hogy az eperben található antociánok csökkentik a miokardiális infarktus – ez a szívinfarktus egy típusa – kockázatát. Az eperben megtalálható egy kvercetin nevű flavonoid is, amely pedig az eddigi eredmények szerint csökkentheti az érelmeszesedés kockázatát. Ismert a kálium lehetséges pozitív hatása is a szív egészségére. 

Egy 2016-os metaanalízis, melynek során egyes antioxidánsok lehetséges hatásait vizsgálták, azt az eredményt hozta, hogy az eperben található antioxidánsok mérsékelten ugyan, de csökkentették a sztrók kockázatát.

Ha pedig mindez még nem volna elég, a benne található kálium miatt az eper a magas vérnyomás ellen is nyújthat valamennyi védelmet, méghozzá a nátrium hatásainak mintegy mérséklése révén. (Ez természetesen nem jelenti, hogy ha valaki epret eszik, akkor a javasoltnál több sót ehet!)

Az eper a benne található nagy mennyiségű rostnak és sok folyadéknak köszönhetően a szervezetünk hidratálásában, illetve az egészséges, kiegyensúlyozott emésztőrendszeri működés elérésében is segíthet minket. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019