hirdetés
Életmód

Lehet, hogy valójában nincs haszna a vörös húsok kerülésének

Az emberek többsége egy friss kutatás szerint továbbra is ugyanúgy ehet vörös húsokat, mint ahogyan azt szokta tenni, ugyanis ezen eledelek kerülésének csekély hatása lehet az egészségre. A kutatást a McMaster és a Dalhousie egyetemek végezték, az eredmények az Annals of Internal Medicine nevű lapban jelentek meg.
Hústermékek
Nem jelentenek különösebb kockázatot a vörös húsok egy friss kutatás szerint (Forrás: pixabay.com / Steve Buissinne)
hirdetés

Kutatók egy nemzetközi csoportja korábbi tudományos bizonyítékokat vizsgált felül a témában, s ennek eredményeként arra jutott, hogy a legtöbb felnőttnek továbbra is ajánlott lehet azt a mennyiségű vörös és feldolgozott húst enni, amit jelenleg is fogyasztanak – számol be róla a ScienceDaily.com tudományos portál.

A kutatók négy szisztematikus elemzést végeztek kontrollált kísérleteken és megfigyelésen alapuló korábbi munkákon annak érdekében, hogy megállapítsák, milyen hatással vannak a vörös és feldolgozott hústermékek a szív- és érrendszer egészségére, valamint a rák kockázatára. 

hirdetés

Egy 54 ezer ember megfigyelésével, összesen tizenkét kísérlet segítségével folytatott kutatás során például nem volt megfigyelhető statisztikailag jelentős összefüggés a vörös húsok fogyasztása és a cukorbetegség, rák, illetve szívbetegség kialakulása között. Másik három, több millió ember állapotát és életmódját követő tanulmány elemzésekor pedig csekély csökkenést mutattak a betegségek kockázatát illetően azok esetében, akik a többieknél három adaggal kevesebb vörös vagy feldolgozott hústerméket fogyasztottak egy héten. 

A kutatók egy ötödik elemzés során kiderítették azt is, hogy az emberek jellemzően azért esznek húst, mert egészségesnek tartják, szeretik az ízét, és mert nem szívesen változtatnának az étrendjükön. 

Gordon Guyatt, a McMaster Egyetem professzora elmondta, hogy a mára nagy érdeklődés övezi a vörös hús a táplálkozásban betöltött szerepét, az embereknek pedig a rendelkezésre álló legalaposabb információkra van szükségük, hogy képesek lehessenek döntéseket hozni saját táplálkozási szokásaikról. 

A kutatók megjegyezték azt is, hogy a munkájuk során kizárólag a vörös húsok a szív- és érrendszer egészségére és a rák kockázatára vonatkozó kockázatát vizsgálták, állatjogi vagy környezetvédelmi szempontokat nem vettek figyelembe. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019