hirdetés
Életmód

Lehet, hogy valójában nincs haszna a vörös húsok kerülésének

hirdetés
Az emberek többsége egy friss kutatás szerint továbbra is ugyanúgy ehet vörös húsokat, mint ahogyan azt szokta tenni, ugyanis ezen eledelek kerülésének csekély hatása lehet az egészségre. A kutatást a McMaster és a Dalhousie egyetemek végezték, az eredmények az Annals of Internal Medicine nevű lapban jelentek meg.
Hústermékek
Nem jelentenek különösebb kockázatot a vörös húsok egy friss kutatás szerint (Forrás: pixabay.com / Steve Buissinne)
hirdetés

Kutatók egy nemzetközi csoportja korábbi tudományos bizonyítékokat vizsgált felül a témában, s ennek eredményeként arra jutott, hogy a legtöbb felnőttnek továbbra is ajánlott lehet azt a mennyiségű vörös és feldolgozott húst enni, amit jelenleg is fogyasztanak – számol be róla a ScienceDaily.com tudományos portál.

A kutatók négy szisztematikus elemzést végeztek kontrollált kísérleteken és megfigyelésen alapuló korábbi munkákon annak érdekében, hogy megállapítsák, milyen hatással vannak a vörös és feldolgozott hústermékek a szív- és érrendszer egészségére, valamint a rák kockázatára. 

hirdetés

Egy 54 ezer ember megfigyelésével, összesen tizenkét kísérlet segítségével folytatott kutatás során például nem volt megfigyelhető statisztikailag jelentős összefüggés a vörös húsok fogyasztása és a cukorbetegség, rák, illetve szívbetegség kialakulása között. Másik három, több millió ember állapotát és életmódját követő tanulmány elemzésekor pedig csekély csökkenést mutattak a betegségek kockázatát illetően azok esetében, akik a többieknél három adaggal kevesebb vörös vagy feldolgozott hústerméket fogyasztottak egy héten. 

A kutatók egy ötödik elemzés során kiderítették azt is, hogy az emberek jellemzően azért esznek húst, mert egészségesnek tartják, szeretik az ízét, és mert nem szívesen változtatnának az étrendjükön. 

Gordon Guyatt, a McMaster Egyetem professzora elmondta, hogy a mára nagy érdeklődés övezi a vörös hús a táplálkozásban betöltött szerepét, az embereknek pedig a rendelkezésre álló legalaposabb információkra van szükségük, hogy képesek lehessenek döntéseket hozni saját táplálkozási szokásaikról. 

A kutatók megjegyezték azt is, hogy a munkájuk során kizárólag a vörös húsok a szív- és érrendszer egészségére és a rák kockázatára vonatkozó kockázatát vizsgálták, állatjogi vagy környezetvédelmi szempontokat nem vettek figyelembe. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019