hirdetés
Életmód

A mérsékelt tojásfogyasztás nincs káros hatással a szív- és érrendszer egészségére

hirdetés
Napi egy tojás fogyasztása egy friss, a BMJ nevű lapban megjelent tanulmány szerint még nem növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A kutatást a Harvard T.H. Chan School of Public Health kutatói folytatták.
Tojás
Része lehet az egészséges étrendnek a tojás is (Forrás: pixabay.com / Free-Photos)
hirdetés

A tanulmány vezető szerzője, Jean-Philippe Drouin-Chartier szerint az elmúlt időszakban újabb tudományos munkák nyomán ismét felélénkült a vita azt illetően, hogy vajon van-e kockázata a rendszeres tojásfogyasztásnak, meglátásuk szerint azonban az ő tanulmányuk meggyőző bizonyíték arra, hogy nincs összefüggés a mértékletes tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázata között. 

A tojásfogyasztás és a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázata közötti esetleges összefüggés már rég óta vita tárgyát képezi a tudományos világban, és csak az elmúlt tizenkét hónapban három, egymástól egészen más eredményre jutott tanulmány jelent meg a témában – olvasható a ScienceDaily cikkében. 

hirdetés

Az új tanulmány egy korábban 1999-ben kiadott átfogó elemzés „frissítése”, amelyben akkor ugyancsak az nyert megállapítást, hogy a tojásfogyasztástól, ha az mértékletesen történik, nem növekszik meg a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. 

Az újabb kutatás során összesen 173 563 nőtől és 90 214 férfitól származó adatokat vizsgáltak a kutatók, akik két NHS-felmérés, illetve egy későbbi, az ő egészségüket nyomon követő felmérés során szolgáltatták azokat. Az emberek, akiktől az adatok származtak, a kutatás kezdetekor nem szenvedtek szív- és érrendszeri betegségekben, rákos megbetegedésben és 2-es típusú cukorbetegségben sem, s akár 32 éven át követhették őket nyomon a kutatók.

Emellett huszonnyolc korábbi tanulmány eredményeit is elemezték a kutatók, amelyek során összesen 1,7 millió embertől nyertek adatot. 

A tanulmány szerint az NHS-felmérésben részt vevőknél, s az amerikai és európai populációban végzett kutatások résztvevőinél a mértékletes tojásfogyasztás nem állt semmilyen összefüggésben a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával, ugyanakkor némi – nem kifejezetten erős – bizonyíték arra utalt, hogy a mértékletes tojásfogyasztás az ázsiai populációkban még csökkenthette is az ilyen betegségek kialakulását. Jóllehet, ennek adott esetben az ottani táplálkozási szokások lehetnek az okai. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019