hirdetés
Életmód

Mi minden szól a gesztenyefogyasztás mellett?

hirdetés
A gesztenyét nagyon sokan szeretik desszertekbe, sültekhez, önmagában sütve, főzve, netán csak úgy, püréként fogyasztani, ráadásul éppen októberben van ennek a remek csemegének a szezonja.
Gesztenye
A gesztenyének számos pozitív élettani hatása lehet (Forrás: pixabay.com / Federico Maderno)
hirdetés

Hazánkban viszonylag kevés helyen termeszthető sikerrel a szelídgesztenye, de ha alkalmunk adódik, érdemes beszerezni pár adaggal: finom íze, alacsony zsírtartalma, magas rosttartalma és a benne található számos vitamin és ásványi anyag miatt nagyon értékes eledelről van szó. 

Főként az októberi-novemberi időszakban találkozhatunk Magyarországon a piacokon friss szelídgesztenyével, ami mellett persze feldolgozott formájában konzervként vagy püréként máskor is levehetjük a boltok polcairól. 

hirdetés

A kedvelt termés pozitív egészségi hatásairól a BBC készített egy összegzést, amelyben egyebek mellett kiemelik, hogy a szelídgesztenyében viszonylag kevés a zsiradék, miközben a rosttartalma magas, ami pozitív élettani hatást fejthet ki. 

Mint írják, száz gramm szelídgesztenyében csupán 149 kalória található, ugyanakkor ebből a mennyiségből 28 gramm szénhidrát, ami például a dióhoz, mogyoróhoz viszonyítva magasabb arány. 

Ebből is adódik, hogy a fehérjetartalma – ami jellemzően 1,9 gramm körül mozog ilyen mennyiségű gesztenye esetén – alacsonyabb, mint a dióé, mogyoróé. 

Mindeközben a termésben található zsírsavak lényegében kizárólag pozitív élettani hatásokkal bíró telítetlen zsírsavak. Az emésztőrendszer egészségét pedig a 100 grammnyi mennyiségben megtalálható mintegy 5,1 gramm rost kifejezetten támogatja. 

Ha pedig mindez nem volna elég, a szelídgesztenyében található még kalcium, illetve cink is, a vitaminok közül pedig a B-vitaminok és az E-vitamin található meg benne jelentősebb mennyiségben. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019