hirdetés
Életmód

A nők és az állatorvosok a legjobbak a cicák „arckifejezéseinek” értelmezésében

hirdetés
Talán meglepő, talán nem, de a nők – még azok is, akik egyébként nem is annyira kedvelik a macskákat – jobbak a macskák testkommunikációjának megértésében, mint a férfiak, s azon felül az egyéni tapasztalat is igazi „macskakifejezés-szakértővé” tehet egyeseket – derül ki a Guelphi Egyetem nagy mintán végzett kutatásából.
Kiscica
A macskák megértése tanulható képesség lehet (Forrás: pixabay.com / Tomáš Ryant)
hirdetés

Lee Niel, a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta, hogy megfigyeléseik szerint egyes emberek kiemelkedően jól képesek értelmezni a macskák egyébként kissé rejtettebb jelzéseit, s ez arra engedhet következtetni, hogy némi gyakorlással mindenki alaposabban megtanulhatja értelmezni ennek a háziállatnak a kommunikációját. 

Elmondása szerint eddig elsősorban a macskák a fájdalomra adott reakciójának kifejezéseit vizsgálták a jelzések értelmezésének szempontjából, most azonban több más negatív érzés – így a félelem és a frusztráció –, valamint pozitív „érzelmi állapotok” jelzéseinek vizsgálatára is sor került. 

hirdetés

A novemberben az Animal Welfare nevű lapban megjelent tanulmányhoz nyolcvanöt országból több mint 6300 önkéntest vizsgáltak, akiknek húsz rövid videót kellett megnézniük, mielőtt egy tesztet töltöttek volna ki. 

A videókon a macskák pozitív és negatív érzelmi reakciókat mutattak, s minden esetben a macska feje látszott hangsúlyosan, ide értve a szemeit, a pofáját és a száját. Egyik videón sem szerepelt a félelemnek az az egyértelmű kifejezése, amikor a macskák fülüket hátracsapva a fogaikat mutatják a vélt támadójuk felé, hiszen ezt túl egyszerű felismerni, és ebben aligha hibázna bárki is. 

A legtöbb önkéntes nehéznek találta a tesztet, amelynek során egyébként azt kellett megállapítaniuk, hogy az állatok a videón pozitív, negatív vagy semleges érzés jeleit mutatták. Aki nagyon tanácstalan volt, „nem tudom” lehetőséget is választhatott. 

Átlagosan húszból tizenkét videó esetében sikerült az önkénteseknek eltalálniuk a macskák jelzéseit, akadt azonban tizenhárom százaléknyi olyan résztvevő is, akik tizenöt pont felett teljesítettek. Ez utóbbi csoport legnagyobb része nő és/vagy állatorvosi, állatorvos asszisztensi tapasztalattal rendelkező személy volt. A fiatalabbak emellett általában jobban felismerték a macskák jelzéseit, mint az idősebb emberek. 

Az, hogy a nők jobban teljesítettek, annyiból nem meglepő, hogy korábban az emberek és kutyák kifejezéseinek felismerését firtató kutatások során is jellemzően ők értek el jobb eredményeket. Meglepetést inkább az jelentett, hogy a pontszámoknál szinte egyáltalán nem játszott szerepet az, hogy valaki rajongott a macskákért, vagy éppenséggel közömbös volt velük szemben. 

A kutatók szerint az eredmények összességében azt sugallják, hogy a macskák kommunikációjának megértése valamilyen szinten tanulható is, e tanulási folyamat pedig igazán áldásos volna állatvédelmi szempontból, hiszen minél inkább megérti valaki, mit érez egy állat, valószínűleg annál jobban tud bánni vele. 

(ScienceDaily)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019