hirdetés
Életmód

Pesszimistává válnak a kutyák, ha túlzottan is büntetéssel nevelik őket

hirdetés
Egy friss kutatás során azt vizsgálták kutatók, hogy milyen hatása van a kedvtelésből tartott kutyák esetében a főként büntetésen alapuló nevelési módszereknek, s hogy ezek a nevelési módszerek hosszú- és rövidtávon milyen esetleges hatásokkal járnak. Noha többen nevelik kutyájukat kiabálással vagy más büntetési formákkal, a kutatók szerint ez tulajdonképpen nem egy jó ötlet még akkor sem, ha a gazdit idegesítő szokásokról van is szó, mint például az ugatás, a szobába pisilés vagy a bizonyos tárgyak rágása.
Kutya
Negatív hatással lehet a kutyákra a büntetést túlsúlyba helyező nevelés módszer (Forrás: pixabay.com / Fran__)
hirdetés

Egy korábbi, összesen tizenhét tanulmány elemzésével folytatott kutatás során megfigyelték, hogy a büntetésen alapuló nevelés semmivel sem hatékonyabb a kutyák esetében, mint a nevelés más, „szelídebb” és gyakran kevesebb stresszel járó formái. Ugyanez a tanulmány rámutatott arra is, hogy a büntetésen alapuló nevelés a kutya fizikai és mentális egészségére is negatív hatással lehet. A régebbi kutatások során azonban elsősorban munkakutyákat vizsgáltak. 

Az újabb kutatás során ellenben a kutatók elsősorban társasági kutyákat figyeltek, közülük is kilencvenkettő kedvtelésből tartott állatot – derül ki a MedicalNewsToday cikkéből. 

hirdetés

A kutatócsoport megfigyelése szerint azok az ebek, amelyeket averzív módszerekkel tanítottak, több viselkedési problémával rendelkeztek, és a stressznek is több jelét mutatták, mint a pozitív megerősítéssel nevelt állatok, valamint a büntetéssel nevelt kutyák a kognitív tesztek során „pesszimistábban” mérték fel a helyzetüket. 

A kutatók negyvenkét kutyaiskolában nevelt kutyát figyeltek meg, amelyeket javarészt jutalomfalattal vagy játékkal ösztönöztek a helyes viselkedésre, míg a megfigyelt ötven másik kutyát olyan gazdák nevelték, amelyek kiabálással, pórázrángatással is rendszeresen éltek az állatok nevelése során. 

A kutatók a kutyákat levideózták a tanulás során, valamint nyálmintákat vettek tőlük a nevelési feladatok előtt és után is. A videókból egyértelműen az derült ki, hogy a büntetéssel nevelt állatok gyakrabban mutatták a stressz jeleit, ide értve az ásítást, a szájuk nyalogatását, és összességében a testük, izmaik feszültségét is. Az alapvetően pozitív megerősítéssel nevelt állatoknál a stressz ilyen jeleit nem igazán figyelték meg. 

Emellett a nyálminták elemzése során több kortizolt mutattak ki az averzív nevelési módszerrel nevelt állatok esetében, mint a jutalommal nevelt fajtársaiknál, s mindez azért fontos, mert a kortizol a stressz hatására termelődő hormon, vagyis jól mutatja azt, hogy az adott állat mennyire szenved a stressztől. 

A stressz tehát rövidtávon mindenképpen negatív hatása a büntetésnek, de a kutatók kíváncsiak voltak arra is, hogy milyen hosszú távú hatásokkal lehet számolni, ezért kognitív tesztet hajtottak végre az állatokon, amelynek során azok az állatok, amelyeket büntetéssel neveltek, jellemzően pesszimistábban fogták fel a feladatokat. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019