hirdetés
Életmód

A problémamegoldó képességet is javíthatja a koffein

hirdetés
Persze, nem arra kell gondolni, hogy ha bögreszám isszuk a kávét, akkor pengeként fog vágni az agyunk, de egy kevéske koffein hasznos kis löketet képes adni az átlagos felnőttek számára a problémamegoldó képességet illetően.
Kávé
Meglehet, hogy a kreativitást nem, de a problémamegoldó képességet javítja a koffein (Forrás: pixabay.com / Engin_Akyurt)
hirdetés

Egy friss, az Arkansasi Egyetem által végzett kutatás szerint a koffein a kreativitást nem, az összpontosító- és problémamegoldó-képességet viszont javíthatja – számol be róla a ScienceDaily.com

Darya Zabelina, a Consciousness and Cognition című lapban megjelent tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy a nyugati kultúrákban a koffeinhez az a „sztereotípia” társul, hogy az a kreatív tevékenységekkel és életmóddal áll összefüggésben – kezdve az írók hírhedt kávérajongásától a programozókhoz kapcsolható energiaital-fogyasztásig –, s némi igazság talán van is ezen sztereotípiák mögött. 

hirdetés

Elmondása szerint az már ismert, hogy bizonyos mértékű pozitív hatása van a koffeinnek a kognitív teljesítőképességre, ide értve a megnövekedett figyelmet és éberséget, a jobb összpontosítást és motoros teljesítőkészséget, ám arról viszonylag keveset lehet tudni, hogy maga a kreativitás mennyiben „javulhat” a koffein hatására. 

A tanulmányban a kutatók megkülönböztették a konvergens és a divergens gondolkozást, melyek közül az előbbi a problémamegoldást, például a helyes válasz megtalálását, utóbbi pedig az ötletek kitalálását, illetve az újszerű megoldások és válaszok kiötlését célozza. 

A koffein hatására a megfigyelések szerint a konvergens gondolkozás némi javulást mutatott, ugyanakkor a divergens – vagyis a „kreatívabb” – gondolkozásra nem volt számottevő hatása. 

A kutatást kisebb, 80 fős mintán végezték, s az önkéntesek 200 milligrammos koffeinkapszulát kaptak, ami egy csésze erős kávé koffeintartalmának felelhet meg. A kontroll csoport placebót kapott a koffeines kapszula helyett.

A megfigyelés szerint a 200 milligramm koffein jelentősen javította a problémamegoldási képességet, azonban a kreatív gondolkozásra nem volt hatással – nem javította, és nem is rontotta azokat. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019