hirdetés
Életmód

Tényleg használ a leégett bőrre a kókuszolaj?

hirdetés
Nem egy helyen lehet olvasni – más „házi praktikák” mellett – arról, hogy a napégéssel érintett bőrfelület viszketését enyhíti, és segíti a bőr gyorsabb felépülését is a kókuszolaj. De vajon igaz-e ez, s ha igen, akkor e méltán népszerű növényi zsiradék mely tulajdonságainak köszönhető?
Kókuszolaj
A bőr hidratálására alkalmas lehet egy kevéske kókuszolaj (Forrás: pexels.com / Dana Tentis)
hirdetés

Mindenek előtt fontos leszögezni, hogy tudományos igényű kutatás még nem készült e témában, így csak következtethetni lehet arra, hogy mi miatt érezhetik többen is hatásos enyhítő „kenetnek” a kókuszolajat a leégett bőrfelületükön. Természetesen ugyancsak fontos, hogy például kókuszallergia esetén érdemes nem alkalmazni a kókuszolajat sem a bőrön. Fontos az is, hogy jó minőségű, szűz kókuszolajat vegyünk le a polcról, még ha az valamivel drágább is.

A kókuszolaj, noha egyre szélesebb körben használatos növényi zsiradék, sokak számára még „egzotikusnak” hat. Egyik különlegessége, hogy szobahőmérsékleten még viszonylag szilárd, de ha picit is felmelegszik, például a nyári kánikulában, úgy valóban egy folyékony állagú olaj válik belőle. 

hirdetés

Noha a leégést mindenképpen érdemes inkább megelőzni – például azért, mert a bőrrák bizonyos típusainak kockázatát növeli nemcsak a leégés maga, de a megfelelő nyári fényvédelem hanyagolása is –, ám ha mégis megtörtént a baj, s a bőr viszketni, vörösödni, hámlani kezd a napégés következtében, meg lehet próbálni a kellemetlen tünetek enyhítését.

A MedicalNewsToday cikke szerint a kókuszolaj erre azért is lehet alkalmas valamilyen szinten, mert elég jól tudja hidratálni a bőrt, s megelőzni, hogy még inkább kiszáradjon az egyébként is idegesítően száraz, égett bőr. Persze, e célra más hidratáló krémek, testolajok is használhatóak.

Noha a napégésnek nem sok köze van az ekcémához, mégis ide vág egy korábbi kutatás, amelynek során azt vizsgálták, hogy a kókuszolaj enyhíti-e az ekcémás gyermekeknél a bőr szárazságát és viszketését. Az ásványi olajokhoz képest jelentősen hatékonyabbnak bizonyult az, ha nagyjából egy teáskanálnyi kókuszolajat helyeztek napi kétszer, nyolc héten át a gyermekek bőrére. Elképzelhető tehát, hogy a napégés okozta viszketést is képes enyhíteni a kókuszolaj.

Mivel pedig viszonylag sok antioxidáns található a szűz kókuszolajban, ezért valamelyest a gyulladást is csökkentheti, ezáltal segítve a bőr gyógyulását. Egy patkányokon végzett kísérlet során megfigyelték, hogy ideiglenesen csökkentette a gyulladás okozta bőrduzzadást a kókuszolaj a rágcsálóknál, emellett lázukat is lejjebb vitte egy kicsivel, s a kutatók azt is felvetették, hogy talán némileg fájdalmukat is mérsékelhette.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019