hirdetés
Életmód

Tovább, jobb egészségben élnek a rendszeres teafogyasztók

Azok, akik hetente legalább háromszor teát fogyasztanak, egy friss kutatás szerint tovább, és egészségesebben is élnek azoknál, akik nem rendszeres teafogyasztók. Az eredményeket a European Journal of Preventive Cardiology nevű lapban publikálták.
Zöld tea
A zöld teának különösen kedvező hatásai figyelhetőek meg (Forrás: pixabay.com / chezbeate)
hirdetés

Nem meglepő, hogy a teafogyasztás pozitív hatással lehet az egészségre, hiszen már korábbi kutatások alkalmával is megfigyelték, hogy a teaivók körében ritkábban alakul ki például glaukóma (zöld hályog) vagy bizonyos krónikus betegségek is. A friss tanulmány azonban egyenesen azt látszik alátámasztani, hogy a várható élethosszt és az egészségesen töltött évek számát is növelheti a rendszeres teafogyasztás.

hirdetés

„A rendszeres teafogyasztás összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a bármilyen okból bekövetkező halálozás alacsonyabb kockázatával. A kedvező hatások kifejezettebbek a zöld teát fogyasztók, és a már régebb óta rendszeresen teát ivók körében”

–  fogalmazott Dr. Xinyan Wang, a tanulmány vezető szerzője. 

A tanulmány elkészítéséhez összesen 100902 résztvevő adatait vizsgálták, akik nem dohányoztak, illetve kórelőzményeik között nem szerepelt rákos megbetegedés vagy szívinfarktus. Őket két csoportra osztották – a rendszeres teaivók és a rendszeresen teát nem ivók csoportjába. Az emberek megfigyelt éveinek mediánja 7,3 év volt.

Az elemzés alapján hozott becslések szerint például a rendszeres teafogyasztók átlagosan 1,41 évvel később szenvednek csak koronáriabetegségtől és sztróktól, mint a nem rendszeres teaivók, és 1,26 évvel élhetnek tovább náluk. Húsz százalékkal kevesebb a kockázatuk a sztrókra és a szívbetegségre, míg a halálos kimenetelű szívbetegségek és sztrókok esetében már 22 százalékkal csökken a kockázat. A bármilyen okból történő halálozások kockázata is 15 százalékkal kevesebb a rendszeres teaivók körében. 

Azok, akik a kutatás elejétől kezdve végig, hosszú időn át rendszeresen ittak teát, már 39 százalékkal alacsonyabb kockázattal számolhattak a szívbetegség és a sztrók kialakulására, míg a halálos kimenetelű sztrókra és szívbetegségre 56 százalékkal volt alacsonyabb a kockázatuk. A bármilyen okból történő halálozás kockázata a kutatás ideje alatt 29 százalékkal volt alacsonyabb a hosszú ideje rendszeres teafogyasztók körében, mint azoknál, akik csak néha-néha, vagy soha nem ittak teát. 

A tea egyik legértékesebb összetevői, a polifenolok feltehetőleg nagyban hozzájárulnak a jótékony hatásokhoz, ezek azonban nem raktározódnak el hosszú távon a szervezetben. A kutatók szerint éppen ezért lehet fontos az, hogy rendszeresen igyanak teát az emberek. 

Megfigyelték azt is, hogy a zöld tea jótékonyabban hatott, mint a fekete, aminek egyik oka az lehet, hogy a fermentálás során a fekete teában értékes anyagok pigmentanyagokká változnak át, a másik pedig az, hogy sokan a fekete teát tejjel isszák, ami ellenben negatívan befolyásolhatja a szív- és érrendszerre gyakorolt pozitív hatásokat. 

Ugyancsak megfigyelhető volt, hogy a férfiaknál nagyobb mértékben csökkent a fent sorolt betegségek kockázata, mint a nőknél. Ennek részben az lehet az oka, hogy a vizsgált mintában a férfiak eleve jóval nagyobb eséllyel voltak rendszeres teafogyasztók, mint a nők, másfelől viszont a vizsgált betegségek kialakulására is nagyobb volt a kockázatuk.

(ScienceDaily)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019