hirdetés
Életmód

A tudatos gondolkozás a fizikai és mentális „fájdalmat” is meglepően hatékonyan csökkenti

hirdetés
Már egy kis elmozdulás a tudatos gondolkozás felé is segíti az embereket abban, hogy megbirkózzanak a fizikai fájdalommal és a negatív érzelmekkel – derül ki a Yale Egyetem, a Columbiai Egyetem és a Dartmouthi Egyetem kutatóinak munkájából.
Meditáció
Nem mindegy, hogyan éljük meg az átélt ingereket (Forrás: pixabay.com / Shahariar Lenin)
hirdetés

A tudatos gondolkozás (mindfullness) hatása éppenséggel olyan jelentős volt a kutatók megfigyelése szerint, hogy még azok a résztvevő önkéntesek is normál hőmérséklet érzékeléséről számoltak be, akiknek a karját magas hőmérsékleti hatás érte – derül ki a ScienceDaily összegzéséből. 

hirdetés

„Olyan, mintha az agy meleg hőmérsékletre, és nem igen magas forróságra reagálna” 

– fogalmazott Hedy Kober, a Yale Egyetem dékánja, egyúttal a Social, Cognitive, and Affective Neuroscience nevű lapban megjelent tanulmány szerzője. 

A tudatos gondolkozás során az egyén ismeri és elfogadja az őt ért szituációt bármiféle, adott esetben negatív értékelés nélkül. Előzőleg már megfigyelték, hogy ez a fajta észlelés pozitív hatással lehet a szorongással vagy depresszióval küzdők életére is.

Ezúttal azonban a kutatók olyan embereket szerettek volna tesztelni, akik korábban semmilyen hivatalos meditációs vagy a tudatos észlelést „tanító” tanfolyamon nem vettek részt. Nekik egy röpke, húsz perces alkalom során mutatták be a mindfulness egész koncepcióját. 

Az önkénteseket kétféle kontextusban vizsgálták, miközben agyukat képalkotó eljárással figyelték. Az egyik esetben a kart érő forró hőmérséklet által előidézett fájdalom megélését, a másik esetben pedig a negatív képekre adott érzelmi választ igyekeztek alaposabban megismerni. 

Mindkét esetben hasonló eltéréseket találtak az agyi jelek „útvonalát” illetően akkor, amikor az embereket tudatos gondolkozásra kérték, ahhoz képest, amikor nem kérték őket erre. 

A résztvevők alapvetően kevesebb negatív érzelmet és fájdalmat éltek át, amikor „mindfulness” technikákat alkalmaztak, s ezzel együtt az agyukban is jelentősen kevesebb aktivitás volt mérhető a fájdalommal és negatív érzelmekkel összefüggésbe hozható területeken. 


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Minden Percben

Minden Percben | Mert minden perc érdekes © 2019