hirdetés
Gazdaság

A szokottnál később érik a magyar szamóca

A megszokottnál két héttel később érik a magyar szabadföldi szamóca, vagyis idén várhatóan június közepén lesz nagyobb mennyiségben elérhető a boltokban és piacokon a hazai gyümölcs.

A szokottnál később érik a magyar szamóca
hirdetés

Általában május közepén-végén jelenik meg Magyarországon a szabadföldi szamóca, idén azonban kettő, kettő és fél héttel később érik csak be a gyümölcs – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti osztályának vezetője az InfoRádiónak.

Baranya megyében ugyanakkor már elindult a szamóca érése. A szamócának egyébként Magyarországon három érési időszaka van, és míg a fűtött fólia alól áprilisban még csak kevesebb termés kerül ki, addig május első heteiben a hidegfólia alól valamivel többet szüretelnek. A szabadföldi szezon jobbára ezután érkezik, de ebben az évben június elejére csúszott át az érés az időjárás miatt.

Mártonffy Béla úgy véli, most melegebb, naposabb idő jön, s immár egész hónapban várható a gyümölcs termése.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti osztályának vezetője szerint a lakosság már ránézésre is különbséget tud tenni a friss magyar szamóca és az import gyümölcs között, hiszen a hazainak sokkal élénkebbek a színei, továbbá illatosabb, és a levelei is a frissességet tükrözik.

A magyar szamóca egy nap alatt kerül a piacra, így sokkal puhább és ízletesebb is, mint a gyakran három hete behozott görög, spanyol import eper.

Magyarországon mintegy 5 ezer hektáron terem szamóca, és a termelési kedv is megnőtt, még a házi termesztésben is. A hazánkban megtermelt 8-10 ezer tonna szinte teljesen belső fogyasztásra megy.

A legnagyobb termelők Pest és Bács-Kiskun megye, ami mellett Baranya és Csongrád megyében, Heves megyében a Mátraalján, Komárom-Esztergom, illetve Veszprém megyében is jelentős a szamócatermés.

(A borítókép forrása: pixabay.com / Thanh Thắng Trần)


hirdetés

További híreink