hirdetés
Gazdaság

A termelők szempontjából alapvetően megfelelőek a jelenlegi dinnyeárak

A magyar dinnye idén 200-300 forintba kerül kilogrammonként, amivel a termelők nagyjából elégedettek is.

A termelők szempontjából alapvetően megfelelőek a jelenlegi dinnyeárak
hirdetés

Hunyadi István, Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója az InfoRádióban elmondta, hogy előzetesen is jónak ígérkezett az idei dinnyetermés, és várhatóan nem is okoz komolyabb gondokat az időjárás, vagyis jó minőségű lesz a magyar gyümölcs.

Ellenben a hazai termőterületek csökkennek valamivel, ami a kínálatra is hatással van, hiszen a korábbi 200 ezer tonnás dinnyeterméshez képes ebben az évben mintegy 45-50 ezer tonnával kevesebb betakarított dinnyére lehet számítani.

Termelői szempontból nem számítanak rossznak az idei dinnyeárak. Eleinte 450-500 forint körül kínálták főleg a görög importgyümölcsöt, ami mára kikopott a kínálatból, s helyét átvette a magyar dinnye. Az áruházláncokban ezt valamivel olcsóbban, a piacokon és zöldségeseknél pedig picivel drágábban vehetik meg az emberek, de csak közel 100 forintos különbségekről beszélhetünk általában.

Hunyadi István szerint a jelenlegi 200-300 forintos árak a termelői érdekeket is szem előtt tartva nagyjából rendben vannak. Megjegyezte azt is, hogy egyik magyarországi gyümölcs esetében sem lehet lényeges árcsökkenésről beszámolni idén, mivel ezt a körülmények sem igazán tették lehetővé.

Ennek főleg az az oka, hogy a termelésre rakódó költségek jelentősen emelkedtek, főleg a járvány által terhelt egy évben.

A termeléshez szükséges összes importanyag és növényvédő szer drágult; van, ami 30-40, de egyes tételek akár 50 százalékkal is. Amennyiben pedig valamilyen hiány van a piacon, azt a kereskedelem automatikusan áremelkedéssel reagálja le.

(A borítókép forrása: pixabay.com / LoggaWiggler)


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés