hirdetés
Gazdaság

Bőséggel lehet hal idén karácsonykor, és nem szálltak el az árak sem

hirdetés
A halak választéka ezúttal bőséges, míg az árak a tavalyihoz képest nem emelkedtek, így aztán bízhatunk benne, hogy akad miből választani a karácsonyi asztalra.
Bőséggel lehet hal idén karácsonykor, és nem szálltak el az árak sem
hirdetés

Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője, az Aranyponty Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója a Világgazdaságnak az InfoStart.hu szerint azt mondta, hogy nem érdemes a karácsonyi hal beszerzését az utolsó pillanatra halasztani, hiszen a friss halakat egy hónapig is minden gond nélkül el lehet tárolni a mélyhűtőben.

A szóvivő megjegyezte azt is, hogy az árusítóhelyekre naponta friss hal kerül a tógazdaságokból, amit érdemes összevetni azzal, hogy a tengeri halak jobbára legalább féléves fagyasztási időn vannak túl, mire a magyar boltokban a fogyasztókhoz kerülhetnek.

hirdetés

Egyébként Lévai Ferenc jó hírnek nevezte a fogyasztók szempontjából azt, hogy idén nem lesz áremelés, és a tavalyi árakhoz hasonlóakra kell számítani ezúttal is. Mindeközben a halászok abban bíznak, hogy idén is jelentős lesz majd a karácsonyi forgalom.

Az év egyébként elmondása szerint nem indult jól, ugyanis a koronavírus-járvány miatt lezárták az országhatárokat, és a turizmus-vendéglátás leállásával ismét csak értékesítései nehézségekkel néztek szembe a halgazdaságok. Az exportpiacok bedugulása révén 1200 tonna élő ponty ragadt be a tógazdaságoknál, ám a pénzügyi és az agrártárca, illetve az agrárkamara segítségével sikerült elérni, hogy ezeket helyezzék ki az állami horgászvizekre. A költségvetésből ehhez 800 millió forintot biztosítottak.

A várakozás az volt, hogy ez több bevételt hoz majd, mint amennyivel az állam az akciót támogatta, és noha egyelőre nincsenek pontos adatok, Lévai Ferenc szerint úgy tűnik, sikerült elérni ezt a célt, hiszen

„200 ezerrel nőtt meg a legális, jegyet váltó horgászok száma, és a horgászháttéripar, illetve a horgászturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások milliárdos nagyságrenddel több bevételt produkáltak. Ezeknek pedig olyan áfa- és adótartalmuk van, ami bőségesen kárpótolta a költségvetést a kihelyezett 800 millió forintért”.

Ebben az évben a ritkább telepítések miatt viszonylag nagy testűek a halak, a karácsonyi menühöz viszont a háromkilós pontyok az ideálisak. Eközben bőséggel akad hazai szürkeharcsa is, hiszen mintegy 800-1000 tonna a haltermés, amelyből 600-700 tonnányi tápos nevelés, 200-300 tonnányi pedig természetes tógazdasági szürkeharcsa.

Konyhakész, feldolgozott afrikai harcsából is jó az ellátás, ami fontos is, hiszen ebből a halból évi 3200-3500 tonnát vásárolnak az emberek.


hirdetés

További híreink
hirdetés
hirdetés
hirdetés